“Ako me pustite, ući ćete u istoriju”: Trostruki ubica laskanjem pokušao da dobije naklonost suda

Krajem prošle nedjelje 25-godišnji Filip Zavadlav, osumnjičeni trostruki ubojica, videolinkom iz zatvora u Gospiću prisustvovao je sudskoj sednici na kojoj se odlučivalo o produženju njegovog pritvora.

Zavadlav je, kako prenose hrvatski mediji, pokušao laskanjem da pridobije naklonost suda kako bi ga pustili da se u nastavku postupka brani sa slobode.

Od sudiji Mlađana Prvana Zavadlav je tražio da ga pusti iz istražnog zatvora bez određivanja mjere opreza.

“Ako me pustite na slobodu, ući ćete u istoriju, bićete legenda! Popićemo kafu na Pjaci”, poručio je Zavadlav sudiji.

Međutim, nikakvi argumenti mu nisu pomogli jer mu je, što je bilo i za očekivati, istražni zatvor produžen. Njegov advokat Branko Šerić nije prisustvovao sjednici jer je zaražen korona virusom.

“Tačno je, pozitivan sam na koronu, imam malo temperaturu i glavobolju. Da se ovo nije dogodilo, mislim da bi vrlo vjerovatno Filip iznio svoju odbranu, ali postupak vjerovatno ne bi završio, jer ja nisam bio spreman za iznošenje završnih riječi”, kazao je advokat.

Podsjetimo još i da optužnica tereti Zavadlava da je 11. januara ove godine u Varošu sa 37 metaka iz automatske puške ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25), koji su se u vrijeme ubistva nalazili na motociklima. Osim za trostruko teško ubistvo, tereti se za nedopušteno držanje oružja i za izazivanje opšte opasnosti.

Za ta krivična djela predviđena je maksimalna zatvorska kazna u trajanju od 50 godina. Ako Zavadlava proglase neuračunljivim, onda ne ide u zatvor, nego može da dobije psihijatrijsko liječenje u ustanovi zatvorenog tipa ne duže od pet godina.

Upravo na tu “kartu” pokušava da igra njegov advokat. Ali, kako prenosi Jutarnji list, zasada mu u prilog ne ide to što je četvoročlani forenzički tim sa Klinike za psihijatriju Vrapče, koji je u martu ove godine vještačio Zavadlava, ostao pri stavu da je on u vrijeme počinjenja djela bio smanjeno uračunljiv, ali ne i neuračunljiv.

Ostali su i pri tvrdnji da optuženi za trostruko ubistvo u trenutku ubistava nije imao akutni psihotični poremećaj, nego samo akutnu reakciju na stres, koji je kulminirao događajima prije ubistva, kao što su nespavanje, gubljenje težine, nesmislen govor, površan pristup okolini i problemima, dezorijentisanost u vremenu i prostoru i slično.

Ostavite komentar: