Akcija ROSU nema veze sa borbom protiv korupcije

Akcija jedinica “specijalne kosovske policije” pokušaj je kriminalizacije Srba, a sve kako bi se onemogućila odbrana sjevera Kosmeta, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Istu poruku šalju i zapadne zemlje, smatrajući da akcija ROSU nema veze sa borbom protiv korupcije, već je riječ o prekoračenju mjera.

Predsjednik Srbije naredio je stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti, a u pripravnosti su i specijalne i posebne jedinice MUP-a. Vučić je ukazao da već godinu i po dana intenzivno traju žestoki napadi na srpski narod, pogotovo na sjeveru, a akciju ROSU na sjeveru Kosmeta ocijenio je kao pokušaj pune kriminalizacije srpskog naroda.

– Ako bude daljih ugrožavanja Srbija će intervenisati i pobijediti – poručio je Vučić.

Predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači smatra da su Vučićeve izjave populističke.

– Predsjednik Srbije dobro zna da ne može da krene prema Kosovu. To je nešto nemoguće i nezamislivo i on sam je ubijeđen u to, ali za svaki slučaj institucije Kosova, uključujući i Bezbjednosne snage Kosova, u stanju su pripravnosti. Populističke izjave nisu prijetnje za rat, već za unutrašnju upotrebu da se dobije što veća simpatija u Srbiji – rekao je Tači.

I dok iz Prištine tvrde da je cilj akcije borba protiv organizovanog kriminala, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da je jedini cilj zastrašivanje Srba na Kosovu.

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić rekao je ministrima spoljnih poslova na sastanku u Bratislavi da je Srbija zabrinuta zbog novonastale situacije, i čvrsto riješena da zaštiti svoj narod. Poručuje da ovakvi incidenti samo prikrivaju tragove nesprovođenja briselskog sporazuma.

– Ovakvi incidenti zapravo nas udaljavaju od dijaloga. Srbija, ponavljamo, želi dijalog. Mi želimo da taj dijalog posluži da napravimo kompromisna rješenja i da učinimo nešto što je dobro za narode u regionu – istakao je Dačić.

Portparolka EU Maja Kocijančić ističe da operacije “kosovske policije” moraju da budu u skladu sa zakonom.

Reagovali su i zvaničnici Srpske.

Šef UNMIK-a Zahir Tanin poručio je da će bilo kakva šteta nanesena osoblju UN dovesti do najvišeg stepena diplomatskih i međunarodnopravnih odgovora.

Zvanična Moskva ističe da je akcija specijalnih jedinica “kosovske policije” provokacija i traži kažnjavanje odgovornih za nezakonite akcije snaga na Kosmetu.

 

Izvor:(RTRS)Ostavite komentar: