Afera “Tunel”: Ni pola godine od otkrivanja, nema spiska nestalih stvari

06.03.2024. | 13:29

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Podgorici informisalo je Sudski savjet i Vrhovni sud da nije dostavljen spisak stvari koje su nestale iz depoa Višeg suda, ni gotovo pola godine od otkrivanja prokopanog tunela, objavio je portal RTCG.

Bez obzira na više urgencija koje su iz podgoričkog tužilaštva dostavljene Višem sudu i najava da će izvještaj o sprovedemom popisu biti dostavljen do kraja januara, to se nije desilo.

Tunel koji povezuje depo Suda i stambenu zgradu otkriven je početkom septembra prošle godine. Stan odakle je kopano do zgrade Višeg suda iznajmljen je dva mjeseca prije nego što je tunel otkriven.

Predsjednik Višeg suda Boris Savić je 12. septembra prošle godine, na konferenciji za medije, saopštio da iz depoa Višeg suda “gotovo ništa ne nedostaje”. Mjesec dana kasnije, advokat Damir Lekić kazao je da ima informacije da su iz depoa Višeg suda nestala dva pištolja u predmetu protiv optuženih za planiranje ubistava Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Potom je saopšteno da je nestalo više pušaka i pištolja, neki telefoni a spekuliše se i neka dokumentacija.

Moglo se čuti da je nestalo i 900 kilograma kokaina, ali iz suda to negiraju.

U dosadašnjoj istrazi otkriveno je da su u kopanju tunela učestvovali državljani Srbije Vladimir Erić, Veljko Marković (32), Milan Marković (53), Dejan Jovanović (30).

Osumnjičeni za umešanost u obijanje depoa podgoričkog Višeg suda Katarina Baćović, Nikola Milačić, Ivica Piperović i Marijan Vuljaj, svi iz Crne Gore, pušteni su na slobodu 13. januara ove godine. Odlukom Vrhovnog suda Crne Gore odbijen je predlog tužilaštva da im se za slučaj “Tunel” produži pritvor.

Erić je u međuvremenu uhapšen u Švedskoj,a Crna Gora je zatražila njegovo izručenje.

Nalogodavci, finansijeri, ni motivi za kopanje tunela, još nisu poznati.