Advokat o kazni koja prijeti za ubistvo male Danke: “Ovo je neshvatljivo normalnom čovjeku”

05.04.2024. | 12:19

Advokat Jugoslav Tintor izjavio je danas da dvojici osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić iz Bora prijeti doživotni zatvor s obzirom na to da su oni optuženi za teško ubistvo.

On je za Tanjug rekao da to uradili sa telom djevojčice nakon što su je udarili kolima, dvojicu osumnjičenih dovodi iz situacije gdje im je bilo zaprijećeno dvije do 12 godina zatvora u poziciju da su danas optuženi za teško ubistvo, za šta je zaprijećen doživotni zatvor.

-Sama ideja da bez ikakve savesti ideš za tim da ukloniš telo po svaku cenu kako bi izbegao bilo kakvu odgovornost je nešto što je za potpunu osudu. Ono što je interesatno je da je i taj drugi, suvozač, koji praktično nije bio ni na koji način inicijalno ugrožen, sebe uvukao u jedan niz radnji koji je meni potpuno neobjašnjiv – naveo je advokat.

Tintor kaže da je tokom potrage za Dankom Ilić uvijek postojala mogućnost da se slučaj završi tragično i dodao da je dobro što je policija tokom 10 dana potrage preduzela veliki broj radnji kako bi se rasvijetlio ovaj zločin i došlo do epiloga.

Ono što karakteriše ovaj slučaj, ističe advokat, je činjenica da ova dva počinioca imaju normalnu životnu situaciju, da su se radeći svoj posao zadesili u automobilu, udarili dijete, i tada oni, umesto da sačekaju policiju, pozovu Hitnu pomoć, preduzimaju radnje koje su neshvatljive normalnom čovjeku.

-Ja ovakav slučaj ne pamtim baš zbog toga što ovo nije učinio neko ko je psihopata, ko je išao za tim da otme dete, unapred planirao kako da ga liši života i ukloni telo, ovo je jedna situacija koja se dešava u normalnom životu i može da se desi svakome, ali ono što je usledilo nakon same nezgode ja ne pamtim da je do sada bilo. Postoje slučajevi, i nisu retki, da počinilac pobegne vozilom sa mesta nezgode – objasnio je on.

Tintor napominje da je za potpuno rasvjetljavanje ovog krivičnog djela kapitalna stvar da tijelo bude pronađeno kako bi vještaci sudske medicine uradili obdukciju, istakavši da je neobična činjenica da još nije pronađeno, jer se tvrdi da su njih dvojica u potpunosti priznali izvršenje djela.

-Ako su u potpunosti priznali izvršenje dela, sasvim je prirodno i logično i da kažu policiji na kojem mestu telo mogu pronaći -ocijenio je advokat.

Komentarišući reakciju građana koji su nakon saznanja da je djevojčica ubijena i šta su osumnjičeni uradili s tijelom tražili uvođenje smrtne kazne, Tintor je rekao da on lično nije zagovornik smrtne kazne, iako smatra da, kada bi se sada sproveo referendum u Srbiji, većina građana bi se izjasnila za uvođenje smrtne kazne, „što bi nas udaljilo od evropskih integracija“.

-Postoje i neki drugi razlozi zašto se to ne želi učiniti, ali svakako da postoje zločini za koje je po nekom našem prirodnom rezonovanju, kada se nekome na monstruozan način oduzme život, svakako smrtna kazna opravdana. Ovde bi posebna opravdanost smrtne kazne bila ukoliko su tačne vesti u novinama da je dete davalo znakove života nakon što su ga udarili vozilom i da ga je jedan od ova dva lica davljenjem usmrtio – izjavio je Tintor.