Advokat ne očekuje smrtnu kaznu: Danas počinje suđenje Hrvatu zarobljenom kod Marijupolja

Danas počinje suđenje Hrvatu Vjekoslavu Prebegu, kojeg su ruske snage zarobile početkom maja blizu Marijupolja.

Njemu će suditi sud samoproglašene Narodne Republike Donjeck i to za učestvovanje u sukobu u ulozi plaćenika i rušenje ustavnog poretka, za šta su predviđene kazne doživotnog zatvora i smrtna kazna, piše hrvatski portal Dnevnik.

Hrvatski advokat Luka Mišetić kaže da Narodna Republika Donjeck, bez obzira što nije međunarodno priznata, mora da poštuje međunarodno humanitarno pravo.

“Oni moraju tog Hrvata da tretiraju u skladu sa svim pravilima i zakonima međunarodnog humanitarnog prava”, rekao je Mišetić u razgovoru za Dnevnik.

“Drastična kazna”

Nema sumnje, kaže Mišetić, da će i suđenje i presuda biti u svrhu ratne propagande, ali bi u svemu važnu ulogu mogla imati i pragmatičnost.

“Ne bih očekivao smrtnu kaznu, ali sigurno da će biti drastična. Oni će tog Hrvata držati de facto kao taoca i iskoristiti možda za razmjenu u budućnosti nekih ruskih ljudi koji su zarobljeni i suđeno im je u Ukrajini”, naveo je Mišetić.

Isti sud sudio je jednom Marokancu i dvojici Britanaca, koji su se takođe borili u ukrajinskoj vojsci i dosudio im smrtnu kaznu, koja još nije izvršena.

Ostavite komentar: