Abazović: Podržavam odluku DPS-a, vidjećemo šta je stav većine poslanika

10.07.2022. | 20:06

Premijer Crne Gore Dritan Abazović naveo je da podržava odluku Demokratske partije socijalista, koja je na današnjem Predsjedništvu stranke odlučila da uskrati podršku aktuelnoj Vladi.

„Odgovorno je i državnički kada niste u mogućnosti da pomognete državi, da joj makar ne odmažete. Vidjećemo šta je stav većine poslanika. Crna Gora mora dalje – kriminal, korupcija i nacionalizam nisu opcije. Pobijediće evropska budućnost“, napisao je Abazović na Tviteru.

Podsjetimo, na današnjoj sjednici DPS-a, najbrojnije stranke u parlamentu Crne Gore, odlučeno je da aktuelna crnogorska vlada nema više njihovu podršku.

To partijsko tijelo zasjedalo je nakon što je Vlada u petak saopštila da je usvojen prijedlog Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Prema njihovim riječima, sadržina ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom “značajno ugrožava državne interese Crne Gore”, ističući da preko tog pitanja “nemamo pravo da pređemo bez adekvatnog i jasnog političkog odgovora”.

“Ipak, Ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, izglasan bez prethodne javne rasprave, uz mnogobrojne manjkavosti koje su javno saopštene od stručne javnosti, predstavnika NVO sektora i brojnih političkih subjekata, a čija sadržina značajno ugrožava državne interese Crne Gore, pitanje je od najvišeg nacionalnog značaja, preko koga nemamo pravo da pređemo bez adekvatnog i jasnog političkog odgovora”.

„Vlada Dritana Abazovića nema više našu podršku, jer je za DPS prioritet, bio i ostaje, evropska agenda. Bez kalkulacija smo podržali vladu vjerujući da nam je EU zajednički cilj. Sada kada je nažalost jasno da nije tako, opet bez kalkulacija nastavljamo da se borimo za isti cilj“, napisao je napisao je funkcioner DPS-a Jevto Eraković.

Podršku Abazovićevoj vladi je ranije povukla Socijaldemokratska partija najavljujući pokretanje inicijative za skraćenje mandata vladi i održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.