Virus na hrvatskoj plaži: Državni inspektorat na terenu

11.07.2023. | 11:01

Nakon informacija da se na plažama u zapadnom dijelu Zadra širi rotavirus, u hotelskom kompleksu na Boriku su danas inspektori Državnog inspektorata, koji je o novonastaloj situaciji alarmirao lokalni Zavod za javno zdravlje.

Splitska Slobodna Dalmacija piše da su kupači na području Borika požalili na određene simptome kao što je temperatura, proliv i povraćanje. Jedni sumnjaju da je reč o crevnoj virozi, dok drugi govore da su se simptomili pojavili zbog fekalnih ispusta u more, piše list.

Direktor zadarske “Odvodnje”, Grgo Peronja, tvrdi za Slobodnu Dalmaciju da već godinama kanalizacijski ispusti u more ne postoje i da je cijeli hotelski kompleks na Boriku spojen na sisteme koji vode prema centru grada.

Šef službe za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoline u Zavodu za javno zdravstvo Zadar Benito Pucar potvrdio je da su više puta u poslednje dve sedmice vršili spitivanje kvaliteta morske vode i to baš zbog pojave informacija o virusu.

Dodao je da su početkom jula imali dojave da se u hotelu ‘Donat’ pojavila zaraza, te da je u jednom slučaju potvrđen rotavirus.

Šef službe za epidemiologiju, dr. Alan Medić kaže da je problem to što brojnin kupači ne donose uzorke stolice na analizu, već povraćanje i proliv pripisuju “letnjoj virozi”.

“Služba za epidemiologiju je izolovala dva slučara rotavirusa, jedan kod odrasle osobe koja je boravila u hotelu i jedan kod djeteta koje nije bilo gost hotela.

Pojava rotavirusa u dečjoj dobi je učestala, a većina dece, njih više od 90 posto, takav oblik virusa preboli kroz dan-dva pa roditelji stoga ne nose uzorke stolice na analizu….”, rekao je, između ostalog, Medić.

On je za Slobodnu Dalmaciju upozorio da rotavirus opstaje u okruženju i do nekoliko dana, ne isključujući mogućost da su ga oboljeli pokupili sa peska na plaži. Iz Državnog ispektorata, pak, kažu da pre okončanja inepsekcijskog nadzora ne mogu da iznose više detalja o ovoj pojavi.

Oznake: Bolest, Plaža, Zadar