Zašto se pali crveni stepen bezbjednosti na Kosovu uoči Vaskrsa

Poziv na podizanje borbene gotovosti Kfora koji je uputila NATO komanda, ali i američka administracija vjerovatno je motivisan terorizmom u Šri Lanki i masakrom na katolički Uskrs. Kosovo i Metohija je jedno od mjesta na kojima ima mnogo pravoslavnih svetinja i zato se nikad ne zna, kaže bivši operativac Državne bezbjednosti Božidar Spasić.

Svaki vjerski praznik Srbi na Kosovu i Metohiji dočekuju sa strepnjom, pa je tako i uoči predstojećeg Vaskrsa.

Atmosfera, koja je inače puna tenzije, dodatno je podgrijana učestalim vježbama misije Kfora, čiji predstavnici i ne kriju da njihove jedinice rade na uvježbavanju brzog dejstva u slučaju nemira.

Kforov taktički bataljon na Kosovu i Metohiji već danima radi na antiterorističkim vježbama i vježbama za kontrole mase u slučaju nemira. U taj trening uključena je i multinacionalna borbena grupa Zapad, a sve u cilju brzog dejstva u različitim situacijama koje mogu ugroziti trenutno bezbjedno i mirno okruženje.

Ako ovome dodamo da je najavljeno da će kosovska policija pojačati obezbjeđenje oko srpskih svetinja tokom praznika, činjenica je da Srbi ponovo s pravom strepe kako će proslaviti svoje praznike.

Bivši operativac Državne bezbjednosti Božidar Spasić za Sputnik kaže da iako na prvi pogled sve djeluje kao uobičajena procedura vojne misije Kfor uoči velikih praznika, ne smije se smetnuti sa uma da je sve moguće.

„Međutim, ono što je posebno interesantno je to što je u pitanju podizanje borbene gotovosti na narandžasti ili čak crveni alarm koji je uputila NATO komanda, ali i američka administracija. Vjerovatno su poučeni iskustvima koja su se desila u Šri Lanki, gdje se dogodio veliki teroristički napad na katolički Uskrs. Kosovo i Metohija je jedno od mjesta na kojima ima mnogo pravoslavnih svetinja i zato se nikad ne zna“, kaže Spasić.

Ono na šta Spasić posebno skreće pažnju je činjenica da se neposredno pred naše praznike na Kosovo i Metohiju vratila grupa islamskih terorista navodno sa svojim porodicama.

„To su priče za malu djecu! U pitanju je 110 aktivnih boraca koji su bili pripadnici DAEŠ-a. Samo dvoje, troje njih je navodno privedeno, dok su ostali pod operativnom obradom. Ovdje se postavlja pitanje da li je podizanje mjera bezbjednosti uoči Uskrsa povezano sa potencijalnim napadima na srpske sredine? Mislim da nije i vjerujem da je u pitanju to da je Kfor podigao bezbjednost kako bi sebe zaštitio, jer znaju da za vrijeme praznika opada pažnja u pogledu bezbjednosti, odnosno da se jedan dio vojnika opusti“, vjeruje Spasić.

Bilo kako bilo, dodaje sagovornik, Srbi su u ovom momentu veoma oprezni u pogledu svoje bezbjednosti, što nikako nije na odmet.

„Mada, kada teroristi namjere da izvrše neku operaciju gotovo da ih ništa ne može spriječiti. A Kosovo i Metohija definitivno postaje sve više jezgro terorista gdje postoje kampovi za njihovu obuku. Na Balkanu trenutno imamo dva ozbiljna kampa islamskih terorista, jedan je u Bosni i Hercegovini, drugi je na Kosovu i Metohiji. To će svakako imati posljedice i otuda i pojačane mjere bezbjednosti svih snaga“, naglašava Spasić.

Sagovornik Sputnika napominje da iako Kfor ima primaran zadatak da štiti Srbe od napada svake vrste, pa i islamskih terorista, ipak je siguran da su te mjere Kfora uperene na zaštitu pripadnika te misije.

 

Izvor.(Sputnik)

 

Ostavite komentar: