Zašto je baš ovaj trenutak odabran za ofanzivu u Libiji

Jedinice Libijske nacionalne armije napustile su teritoriju međunarodnog aerodroma „Tripoli“, a ovaj strateški položaj trenutno kontrolišu grupe odane Vladi nacionalnog jedinstva.

Komandant Libijske nacionalne armije maršal Halifa Haftar prošlog četvrtka naredio je svojim snagama da počnu ofanzivu na Tripoli kako bi se „oslobodio od terorista“, dok je sa druge strane premijer Vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju Fajez Saradž naredio da se, ukoliko bude potrebno, upotrebi sila nakon saopštenja da je Libijska nacionalna armija uspostavila kontrolu nad gradovima južno i zapadno od Tripolija.

Interesantno je da je Haftar baš u ovom trenutku odlučio da krene u ofanzivu, imajući u vidu da od 14. do 16. aprila u Gadamesu treba da se održi velika mirovna konferencija o novim vanrednim parlamentarnim izborima koji bi, na neki način, ujedinili zemlju.

Iako je zvanični predstavnik te vojske Ahmed el Mismari rekao da „ofanziva oružanih snaga pod komandom Halife Haftara na Tripoli nije usmjerena protiv mirovne konferencije“, pojedini analitičari sumnjaju da bi konferencija ipak mogla biti dovedena u pitanje.

„Pitanje je da li je trenutak koji je Haftar izabrao za ofanzivu samo koincidencija. Sada, naime, zbog ovih ratnih operacija, ta mirovna konferencija propada“, ocjenjuje novinar i spoljnopolitički analitičar Miroslav Lazanski.

U prilog tome da je neizvjesno kako će se ofanziva generala Haftara okončati govori i činjenica da je on od Bengazija, odakle je krenuo, pa do Tripolija „razvukao“ svoje, pa mu provladine snage dolaze i sa leđa, iz Misurate, te je prinuđen da se brani sa svih strana.

Međutim, prema ocjenama nekih analitičara, to ipak ne znači da je spriječen u konačnici ofanzive, iako se možda pribojava i neke intervencije zapadnih sila koje podržavaju provladine snage u Tripoliju.

Činjenica je da je aerodrom „Tripoli“ u dometu artiljerije Haftarovih snaga, te on može da ga napadne ako mu je stalo da ga onesposobi za slijetanje bilo kakvih drugih aviona. Sa druge strane, avioni premijera Saradža ne poleću sa civilnog aerodroma, već sa vojnog, koji je vrlo blizu ovom u Tripoliju.

Najveći problem Libije je u tome što je to zemlja bez jake centralne vlasti. Naime, još od svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine u Libiji vlada dvovlašće — na istoku zasjeda izabrani parlament sa Haftarom na čelu, a u Tripoliju na zapadu upravlja vlada nacionalnog jedinstva Fajeza Saradža. Dok Haftar ima podršku Egipta i Katara, Saradž ima podršku „muslimanske braće“ — protivnika Egipta, kao i Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su sa Katarom u sukobu.

Izvor:(SPUTNIK)

Ostavite komentar: