Zapad zabrinut: Rusko-kineski savez postaje alijansa?

Na forumu „Jedan pojas – jedan put“ predsjednik Rusije Vladimir Putin je sa svom očiglednošću podržao kineskog lidera Si Đinpinga, koji sebe pozicionira kao „hranitelja globalizacije“ i čovjeka sposobnog da se bori protiv predsjednika SAD Donalda Trampa, piše list „Glob end mejl“.

List navodi da „niz prikrivenih napada” ruskog lidera na Vašington zajedno sa zbližavanjem Moskve i Pekinga govori o tome da rusko-kineski „savez iz računa“ postepeno prerasta u realnu alijansu.

Kineski lider se pozicionira kao „hranitelj globalizacije i garant slobodne trgovine“, koji može da posluži kao sredstvo za borbu protiv Donalda Trampa i trgovinskih carina Vašingtona, piše „Glob end mejl“.

Ruski predsjednik je 26. aprila doputovao u Peking, gdje se pokazao kao „pouzdani pobornik“ takve pozicije. Podržavajući retoriku Si Đinpinga, on je pokušao da učvrsti prijateljstvo „napojeno votkom i učvršćeno težnjom da se sruši svjetska vladavina Vašingtona“.

„Važno je spremiti efikasan odgovor na rizike fragmentacije globalnog političkog, ekonomskog i tehnološkog prostora“, izjavio je Putin tokom nastupa na forumu „Jedan pojas — jedan put“.

Putin je na skupu na kojem nije bilo visoko rangiranih predstavnika SAD pozvao delegate da formulišu sopstvene odgovore na „rast protekcionizma, čija su najopasnija forma jednostrana ograničenja koja se nelegitimno uvode mimo Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija ili, još gore, trgovinski ratovi“.

Ovaj neočekivani ispad na račun Vašingtona, prema mišljenju lista, jeste novi znak da su Rusija i Kina, bez obzira na sve razlike, našle dodirne tačke u svjetlu razmimoilaženja SAD s brojnim međunarodnim institucijama.

Kina pokušava da postigne ukidanje američkih carina na svoju robu, dok Rusija radi na slabljenju sankcija.

„Rusija i Kina isto gledaju na to kako treba da funkcioniše svijet — on treba da bude višepolaran, strane treba da budu ravnopravne, a planetom ne treba da vlada jedna država“, smatra direktor Fakulteta za svjetsku ekonomiju i svjetsku politiku Aleksandar Lukin.

Profesor smatra da potezi kineskog i ruskog lidera mogu da izazovu zbunjenost u zapadnim prestonicama.

Putin i Si Đinping su se zbližili toliko da, kako se našalio Lukin, viđaju jedan drugog češće nego neke svoje prijatelje. Lideri su uspjeli da uspostave dobre odnose koji su postali razlog za brigu mnogih koji se pribojavaju da bi te „autokrate“ mogle da usaglase dejstva sa ciljem da sruše poslijeratni svjetski poredak.

Prošle godine Putin je zajedno sa Si Đinpingom pekao ruske palačinke s ikrom, a potom su se počastili votkom. Ove godine Univerzitet Ćinhua je dodijelio Putinu zvanje počasnog doktora. „Ovaj univerzitet je pohađao i moj prijatelj, predsjednik Kineske Narodne Republike, drug Si Đinping“, rekao je tim povodom Putin.

Prema mišljenju profesora Univerziteta „Džordž Vašington” Roberta Satjera, Putin i Si su iskoristili mogućnosti za širenje svog uticaja na račun SAD i njihovih saveznika.

„Takve veze, zajedno s vojnom i ekonomskom moći obje države, očigledno predstavljaju veoma ozbiljan izazov za SAD od momenta okončanja Hladnog rata“, dodao je Soter.

Iako su se ranije prema Rusiji i Kini odnosili kao „savezu iz računa“, sada to treba smatrati „alijansom de fakto“, smatra Soter i podseća da je u septembru prošle godine 3.200 kineskih vojnika učestvovalo u najvećim ruskim vojnim vježbama od kraja Hladnog rata.

Moskva i Peking pritom imaju šta da ponude jedno drugom u ekonomskoj sferi. Prošle godine trgovinska razmjena među državama povećala se za 24,5 odsto i dostigla 108 milijardi dolara. Kineske investicije u okviru inicijative „Jedan pojas — jedan put“ korisne su za rusku ekonomiju, povećavajući protok robe na teritoriji Rusije.

Moskva je pružila Pekingu važnu pomoć unutar Ujedinjenih nacija, podržavši inicijative Si Đinpinga, uključujući „Jedan pojas — jedan put“. Pored toga, Rusija je postala jedan od glavnih isporučilaca nafte Kini.

 

Izvor:(SPUTNIK)

 

Ostavite komentar: