Zaharova o austrijskom političkom skandalu: Kakve veze s tim ima Rusija?

Rusija nema nikakve veze sa skandalom u koji je umiješan bivši austrijski vicepremijer Hajnc Kristijan Štrahe, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Nedjelju dana uoči izbora za Evropski parlament najveći njemački mediji istovremeno su objavili da je vicekancelar Štrahe razmatrao mogućnost kupovine medijske imovine radi uticaja na izbore. Štrahe je, prema navodima medija, razgovarao s izvjesnom „Ruskinjom“. Međutim, političar je izjavio da je žena državljanka Letonije. Uslijedile su brojne ostavke članova Vlade Austrije.

Zaharova je, prije svega, spomenula izvještavanje televizijskog kanala „Juronjuz“, koji je vijest predstavio kao „korupcijski skandal povezan s Rusijom“.

„Zemlja se zove Austrija. Ljudi koji su umiješani u priču nemaju rusko državljanstvo, ili makar mi za to ne znamo. Televizijski kanal nije predstavio nikakve činjenice. Ponovo je samo prenio neproverene, neistinite informacije, prema kojima je jedan od glavnih aktera u priči odjednom, neočekivano, postala Ruskinja, iako je sada već svima poznato da je to predstavnica Letonije“, rekla je Zaharova, podsjetivši da su je mediji potom preimenovali u „djevojku koja govori ruski jezik“.

Zaharova je ocijenila da taj događaj i odnos medija prema njemu predstavljaju primjer uporne, dosljedne manipulacije društvenom svešću, „nametanjem teze o nekakvoj umešanosti Rusije u unutrašnje političke procese u evropskim zemljama i, prije svega, u Austriji“.

„Potpuno je nejasno kakve veze s tim ima Rusija“, istakla je Zaharova i naglasila da je kriza vlasti u Austriji isključivo unutrašnji proces.

„Imam osećaj da su to prosto nekakav naručeni spin i kampanja, jer se navode stvari koje nemaju veze sa stvarnošću, spomenula sam ih, riječ je o stalnom povezivanju s Rusijom. Pri tome se ne navode činjenice koje su u ovakvoj situaciji nužne“, dodala je Zaharova.

Mediji koji su objavili skandalozni materijal ukazali su na to da je snimljeni sastanak bio „zamka“ za političara, koji se, zajedno s Slobodarskom partije Austrije, zalaže za ukidanje sankcija Rusiji i normalizaciju odnosa s Moskvom.

Štrahe, koji je situaciju nazvao namjernim političkim ubistvom, bio je primoran da podnese ostavku. Austrijski kancelar Sebastijan Kurc prekinuo je koalicionu saradnju sa Štraheovom partijom i najavio vanredne parlamentarne izbore.

 

Izvor:(SPUTNIK)

 

Ostavite komentar: