Vulin: Nebo Srbije sigurno zahvaljujući sporazumu sa Rusijom

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je nebo Srbije slobodno i sigurno zahvaljujući vojno-tehničkom sporazumu između ruskog predsjednika Vladimira Putina i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vulin je prilikom obilaska dežurne jedinice lovačke avijacije na vojnom aerodromu Batajnica istakao da u okruženju Srbije postoje mnoge zemlje koje nisu u stanju da same čuvaju svoje nebo, već ratna vazduhoplovstva drugih zemalja to rade za njih.

– Srbija nije jedna od njih. Naše nebo je sigurno, slobodno i mi ga čuvamo sami. Zahvaljujući vojno-tehničkom sporazumu između predsednika Putina i Vučića, naše nebo je slobodno, naše nebo je sigurno, a naše Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana je u potpunosti opremljena da čuva naš suverenitet kada je nebo u pitanju – rekao je Vulin.

Vulin je u pratnji zamjenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije Petra Cvetkovića i komandanta RViPVO Duška Žarkovića posjetio pripadnike Vojske Srbije na aerodromu Batajnica, angažovane u dežurnoj jedinici lovačke avijacije u okviru stalno zadejstvovanih snaga u sistemu RViPVO i prisustvovao davanju uzbune za pripravnost i pokretanje te jedinice.

Vulin je podsjetio da je i u vrijeme prvomajskih praznika Vojska Srbije u pripravnosti, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Komandant 204. vazduhoplovne brigade brigadni general Željko Bilić istakao je da se na aerodromu Batajnica u stalno zadejstvovanim snagama u sistemu PVO nalazi i ova dežurna jedinica, čiji su piloti i tehnički sastav 365 dana u godini spremni da polete u svakom trenutku, u bilo kakvim meteorološkim uslovima, danju ili noću, kako bi branili vazdušni prostor Srbije.

Јedan od pilota koji su danas letjeli na vazduhoplovima “Mig-29” je komandir dežurne jedinice lovačke avijacije Dejan Јanković. On je objasnio da je prikazana simulacija pojavljivanja nepoznate letjelice iznad teritorije Srbije.

– Simulirano je podizanje pripravnosti i poletanje dežurne jedinice, a kao što se moglo videti, uspešno smo izvršili presretanje tog vazduhoplova i izvršili njegovu identifikaciju. Nakon toga on je nastavio svojim putem, pošto je reč o avionu koji nije ugrožavao naš vazdušni prostor i vratili se na aerodrom uz bezbedno sletanje, a dežurna jedinica je time prevedena u niži stepen pripravnosti – naveo je Јanković.

 

Izvor:(RTRS)

 

Ostavite komentar: