Vuletić: “Nema izgleda da u ovom momentu krene Turski tok – ne daju Amerikanci”

Nema izgleda da u ovom trenutku započne gradnja magistralnog gasovoda Turski tok kroz Srbiju jer “ne daju Amerikanci”, kaže Vojislav Vuletić.

Predsjednik Skupštine Udruženja za gas u Srbiji Vojislav Vuletić je za Betu rekao da ne isključuje mogućnost da gradnja gasovoda kroz Srbiji počne za, možda šest mjeseci ili godinu dana, pod drugim uslovima.

Agencija za energetiku Srbije (AERS) je rusko-srpskoj firmi Gastrans dozvolila gradnju gasovoda Turski tok, koji bi se priključio na bugarski kod Zaječara, a kod Horgoša produžio u Mađarsku sa pravom izuzeća od “trećeg energetskog paketa” po kome ne može biti isti vlasnik i gasa i cjevovoda, ali je zatražila mišljenje Energetske zajednice (EZ) koja ima dodatne zahtjeve i traži da se dozvoli i drugim snabdjevačima gasa da koriste dio kapaciteta gasovoda koji bi gradio Gastrans.

“Ovog trenutka nema ništa od Turskog toka kroz Srbiju jer ne dozvoljava Amerika pošto nudi njen gas, proizveden iz škriljaca, koji bi se u Evropu dopremao u tečnom stanju”, rekao je Vuletić.

Ocijenio je da je zahtjev EZ da Srbija dozvoli pristup drugim snabdjevačima na pet tačaka, kod Zaječara, na mjestu ulaska iz Bugarske u Srbiju, kod Horgoša, mjestu izlaska iz Srbije i na još tri mjesta u Srbiji, “samo još veće zamagljivanje postavljenih uslova”.

Kroz svaki gasovod, kako je rekao, “ide gas onoga ko može da ga isporuči, a u ovom trenutku i za sljedećih deset godina to je Rusija”. “Govorim o obezbjeđivanju normalnih količina, a ne o količinama koje nosi tanker, a koji su Amerikanci dovezli u Poljsku ili neku drugu zemlju”, rekao je Vuletić.

Evropa je prošle godine, prema njegovim riječima, potrošila 550 milijardi kubnih metara gasa i od te količine skoro 40 odsto je gas uvezen iz Rusije, 30 odstao nabavlja iz najvećih evropskih nalazišta u Norveškoj i Holandiji, a preostalih 30 odsto svaka zemlja obezbjeđuje iz sopstvenih izvora ili manjom kupovinom od trgovaca gasom.

Istakao je da “u narednih deset godina teško da bilo ko može da zadovolji potrebe Evrope, osim Rusa, jer Međunarodna gasna unija predviđa da 2030. Evropa troši 750 milijardi kubika gasa”.

“Tvrdnja da Amerikanci mogu da obezbijede gas za Evropu, proizvodeći ga iz škriljaca, je priča političara i neznalica”, rekao je Vuletić.

Prošle godine su, podsjetio je, Amerikanci zbog hladne zime posebno u Bostonu “uvezli gas iz Rusije da bi ogrijali svoje građane, što znači da ga nemaju dovoljno ni za sebe, već da samo hoće da onemoguće da Rusija puni njen budžet prodajom nafte i gasa i da sklone predsjednika Putina (Vladimira)”.

Najveće gasno nalazište je, prema njegovim riječima, Južni fars u Iranu, prema granici sa Katarom odakle i Katar crpi gas.

“Iran, Sirija i Irak su sklopili sporazum 2011. godine da grade Islamski gasovod, a istovremeno su Katar i Saudijska Arabija sklopili sporazum da grade Arapski gasovod koji bi snabdijevali Evropu gasom, ali su Amerikanci da bi to spriječili proglasili diktatorom sirijskog predsjednika Bašar el Asada, napravljena je revolucija i sve je stopirano”, rekao je Vuletić.

Amerikanci, prema njegovim riječima, “guše svakog ko je uspješan da bi oni bili najuspješniji, pa su tako svojevremeno preko Borisova (Bojko), kada se spremao za izbore za predsjednika bugarske vlade zaustavili gasovod Južni tok koji je trebalo da ide i kroz Srbiju.

“Amerikanci su mu rekli da neće pobijediti ako pusti da Južni tok prođe kroz Bugarsku da bi došao do Srbije”, rekao je Vuletić i dodao da je Borisov napravio Bugarskoj ogromnu štetu zbog izgubljenih prihoda koje je ta zemlja mogla da ima od tranzitne takse.

Amerikanci i Evropa pod njihovim uticajem i sada, kako je rekao, “mogu da nađu nekog Borisova i stopiraju Turski tok kroz Srbiju”.

Dodao je da je EZ i za Srbiju mogla da napravi izuzeće i ne primijeni “treći enegetski paket” kao i za Transjadranski gasovod (TAP) koji će u Evropu dopremati gas iz Azerbejdžana, ali da je to neko spriječio.

Vuletić je upozorio da, kada početkom 2020. godine, istekne ugovor za tranzit gasa iz Rusije preko Ukrajine, Srbija neće imati dovoljno gasa. Rješenje se, prema njegovim riječima, ne može tražiti ni u dopremanju gasa preko gasovoda Sjeverni tok, jer bi zbog dužeg puta do Srbije i tranzitne takse bile visoke, a zbog toga i gas preskup.

Evropa će, kako je rekao, izgraditi ne samo gasovod Sjeverni tok 2 kojim se gas iz Rusije doprema u Njemačku i na koji se ne odnosi “treći energetski paket” jer cjevovod prolazi međunarodnim vodama, nego će izgraditi i Sjeverni tok 3.

“Da se Srbija graniči sa Rusijom mogla bi direktnim dogovorom sa tom državom i bez poštovanja evropske regulative da doprema gas u Srbiju, kao što je to sada uradila Turska, preko gasovoda Turski tok”, rekao je Vuletić.

Izvor:(B92)

Ostavite komentar: