Vučić: “Nema priznanja Kosova u aktuelnim granicama”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić isključio je, u intervjuu bečkom dnevniku „Standard“, mogućnost da Beograd prizna Kosovo u aktuelnim granicama.

On je dodao da je malo vjerovatno da će Beograd uopšte priznati Kosovo, iako kaže da je od SAD čuo da je EU promijenila stav i da bi od Beograda mogla tražiti priznanje.

Upitan da li će Srbija ikada priznati Kosovo kao ravnopravnu članicu međunarodne zajednice Vučić je odgovorio da je to za Srbe teško pitanje.

Međutim želimo da vidimo šta oni (prištinski pregovarači) kažu i zašto nešto kažu. Naravno želimo da čujemo i šta EU ima da kaže. Do sada EU nije postavljala nikakve preduslove Srbiji.

Mi smo, međutim, od Amerikanaca čuli da se to možda promijenilo, ali želimo to da čujemo od naših evropskih partnera. Ne mogu da isključim da će EU tražiti priznanje, ali to do sada nije učinila”, objasnio je on.

Vučić je kazao da je ideja EU bio model sporazuma dvije Njemačke, bez formalnog priznavanja od strane Beograda, što bi, naravno, kako konstatuje, bilo jednostavnije za Srbiju.

Upitan da li, ukoliko dođe do priznanja Kosova od strane Beograda, to moglo da uslijedi u postojećim granicama, Vučić je kazao: ”Mogu vam reći, da to gotovo apsolutno isključujem”.

Na dodatno pitanje da li to znači da bi se to moglo učiniti samo promjenom granica ili razmjenom teritorija on je odgovorio da ne zna šta će se desiti.

Nije veoma vjerovatno da ćemo priznati Kosovo. Ne mislim da će se to dogoditi, ali ne možemo zatvoriti vrata dijalogu. Obje strane moraju izgubiti, kako bi nastala vin-vin situacija.

Ne može biti da jedna strana dobije sve – priznanje, našu teritoriju i naše ljude.

Šta bi mi dobili? Moguće članstvo u EU za deset godina? I ko bi nam to garantovao? Da li bi to bila garancija kakvu je dobila Sjeverna Makedonija, kojoj je bilo obećano otvaranje pristupnih pregovora“, upitao je Vučić.

On je podvukao da za nastavak dijalog postoji samo jedan uslov.

„Priština mora da ukine takse i onda bi trebalo da o svim stvarima, bez preduslova, da razgovaramo. Međutim ako se već prije mogućeg dijaloga kaže „ne razgovaramo o teritorijama, ne razgovaramo o autonomiji za sjever, o čemu onda treba da razgovaramo? Pod tim uslovima nema pregovora“, poručio je Vučić.

Na konstataciju da je pobjednik proteklih parlamentarnih izbora na Kosovu Aljbin Kurti spreman da ukine takse, ali želi da Srbija prizna kosovske registarske tablice Vučić je odgovorio da lider Samoopredeljenja očigledno nije pročitao sporazum.

„Već postoji dogovor o registarskim tablicama, prema kojem vozila sa kosovskim brojevima moraju staviti naljepnicu i obratno. Ako Kurti želi da dogovori nestso novo onda da vidimo šta možemo učiniti. Oni nikada nisu bili država i frustrirani su, zbog čega govore tako glupe stvari“, kazao je on.

Povodom promjene generacija nakon izbora i mogućeg uticaja na dijalog Vučić je rekao da strepi od tog uticaja.

„Posljednjih dana njihove javne izjave su bile tri puta gore od izjava Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja“, dodao je on.

Postoji li “Plan B”?

Kada je riječ o blokiranju početka pristupnih pregovora EU sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom od strane Francuske Vučić ističe da će to „ne“ u Srbiji voditi ka tome da Unija bude još nepopularnija i smanjiti povjerenje u Brisel.

„Međutim, kako god, mi se nadamo da Emanuel Makron iz francuskog ugla radi u korist budućnosti Evrope. Mi se brinemo o nama samima. Moramo riješiti odnose u regionu i imamo i dobre odnose sa Kinom, Rusijom i Turskom”, rekao je on.

Upitan da li je to „Plan B“ Vučić je kazao da nema takvog plana, ali da neće ni početi da plače niti štrajkuje glađu pred ustanovama u Briselu da bi otvorio jedan, dva ili tri poglavlja.

Nisam sanjar, već veoma racionalan“, istakao je on.

Kazao je da se ne može više govoriti samo o umoru od širenja u državama EU, već se sara radi i o izbjegavanju svakog prijema novih država u dogledno vrijeme.

Zbog toga trebalo bi sada da se brinemo o nama samima i da se skoncentrišemo da dostignemo četiri slobode – slobodni protok robe, kapitala, osoba i usluga – u regionu.

Trenutno su nam potrebni pasoši ako putujemo u Tiranu ili Skadar. Krajem godine ćemo postić da možemo putovati samo uz ličnu kartu“, objasnio je inicijativu „malog Ssengena“ dogovorenu sa premijerima Sjeverne Makedonijie i Albanije.

Vučić je podvukao da je cilj da ne postoje više granične kontrole, i dodaje da to neće biti lako postići.

“Istovremeno moramo ukinuti barijere i prepreke za transport robe na granicama, jer time možemo više od sedam odsto operativnih troškova uštedjeti. Radimo na tome da radne dozvole koje su izdate u Albaniji važe i u Srbiji”, dodao je predsjednik Srbije rekavši da je ralno da se takva carinska unija postigne do kraja 2022., prenosi B92.Ostavite komentar: