Vladimir Putin i Donald Tramp razgovarali duže od sat vremena

Predsjednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Donald Tramp, razgovarali su 3. maja o inteziviranju dijaloga u raznim oblastima, uključujući i pitanja strateške stabilnosti, saopštio je Kremlj.

Prethodno je iz Bijele kuće saopšteno da su dvojica lidera razgovarala telefonom na inicijativu američke strane, a da je jedna od tema razgovora bila mogućnost sklapanja novog nuklearnog sporazuma u kojem bi učestvovale Rusija, SAD i Kina, kao i produžavanje važećeg sporazuma o strateškom i ofanzivnom naoružanju.

Ranije je televizijski kanal Si-En-En, pozivajući se na nekoliko izvora u Bijeloj kući, saopštio da Tramp s nadležnim ministarstvima razgovara o izradi novog nuklearnog sporazuma, koji bi prema njegovom planu uključio i Rusiju i Kinu. Novi sporazum bi trebalo da reguliše sve vidove naoružanja. Komentarišući informacije o Trampovim prijedlozima, portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov je rekao da su sve inicijative o smanjenju nuklearnog potencijala dobrodošle, ali da je potrebno znati detalje o toj ideji.

Jedna od tema razgovora Putina i Trampa bila je situacija u Ukrajini i izbor Vladimira Zelenskog za novog predsjednika te zemlje. Prema navodima iz Kremlja, Putin je u razgovoru s Trampom naglasio da nove ukrajinske vlasti treba da preduzmu realne korake u realizovanju Minskog sporazuma.

Kada je riječ o Sjevernoj Koreji, dvojica lidera su se složila da je neophodno dosljedno napredovati u procesu denuklearizacije Korejskog poluostrva i normalizacije odnosa u tom regionu, naveo je Kremlj u saopštenju.

Vladimir Putin je informisao Donalda Trampa o osnovnim rezultatima sastanka s predsjednikom Državnog savjeta Sjeverne Koreje Kim Džong Unom u Vladivostoku 25. aprila i naglasio da to što Pjongjang savjesno ispunjava svoje obaveze, treba da bude praćeno smanjivanjem sankcionog pritiska na Sjevernu Koreju.

Prema riječima Sare Sanders, Tramp je „nekoliko puta ponovio da je neophodno i važno da Rusija pojača i nastavi da vrši pritisak na Sjevernu Koreju radi denuklearizacije“.

Lideri su razgovarali i o situaciji u Venecueli. Putin je naglasio da miješanje u unutrašnje poslove Venecuele i pokušaji da se na silu smijeni vlast u toj zemlji podrivaju političko rješavanje krize, navedeno je u saopštenju Kremlja.

U telefonskom razgovoru je bilo riječi i o izvještaju američkog specijalnog tužioca Roberta Milera o navodnom miješanju Rusije u američke predsjedničke izbore 2016. godine i navodnoj Trampovoj zavjeri s ruskim vlastima.

Sara Sanders je istakla da je razgovor bio veoma pozitivan i dodala da Bijela kuća nema informacije o eventualnom sastanku dvojice lidera.

Portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov je rekao da je razgovor Putina i Trampa trajao gotovo sat i po.

 

Izvor:(SPUTNIK)

 

Ostavite komentar: