VIDEO – Vučić u Tirani o Kosovu: Ulazimo u tešku fazu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je novinarima u Tirani da je jasno da, kada je riječ o Kosovu i Metohiji, ne idemo u “mirnije i lakše vode”.

Aleksandar Vučić je, obraćajući se novinarima nakon sastanka lidera procesa Brdo-Brioni, rekao da se čulo i vidjelo koliko ima “svakovrsnih sukoba, ne samo na Zapadnom Balkanu, već i nešto šire”.

Predsjednik je rekao da je zadovoljan što je razgovor bio “otvoren, relaksiran”, što je bilo neuobičajeno.

“I ja sam im (Prištini) rekao: ne vrijedi, možete da pozovete Kolindu (Grabar Kitarović), (Boruta) Pahora, Amerikance, to je pitanje odnosa Srba i Albanaca, mi to moramo da riješimo, nema sile koja može da natjera Srbiju da se ponaša suprotno svojim nacionalnim interesima”, poručio je predsjednik.

Dodao je da je predstavnicima vlasti u Prištini rekao da razgovori nisu teatar, u kom se za unutrašnju javnosti “pričaju bajke o ujedinjavanju”.

“Ulazimo u tešku fazu. Rezultati su takvi da će nam biti sve teže, neće biti nimalo lako, vidjeli su se i spojile brojne teze i u BiH. Naše je da nastavimo da radimo”, istakao je predsjednik dodajući da je “jasno da ne idemo u mirnije i lakše vode”.

“Ali, šta da radite. Nekada dođu i ta teža, vunena vremena, kako bi rekao Đogo”, dodao je predsjednik.

Vučić je ponovo upitao zašto se, kada se rješava pitanje Srba i Albanaca, poziva “još 500 njih”.

“Šta briga onog sa Malte kako ćemo da rješavamo svoje probleme? Pravite teatar od svega da biste našli 10 onih koji se ne slažu. Najlakše je naći razlog da budete protiv nečega”, ukazao je predsjednik.

Vučić je istakao da sa Albancima ipak mora da se razgovara radi budućnosti.

“Srbi i Albanci će biti najveći narodi u narednih 100-200 godina, ako nećemo da uradimo nešto za narednih 200 godina, onda je to jako loše od nas”, napomenuo je Vučić.

Odgovarajući na pitanje o “hladnom rukovanju sa Tačijem”, Vučić je uzvratio kontrapitanjem: “Kako treba da se rukujemo i šta da radimo? Jedino možete da kažete ‘Dobar dan’ i ‘Aj zdravo'”.

 

Izvor:(RTS) 

Ostavite komentar: