VIDEO – Vučić poslanicima o Kosovu i Metohiji: Moje je da saopštim istinu

U toku je vanredna sjednica Narodne skupštine Srbije na kojoj predsjednik Srbije Aleksandar Vučić podnosi izvještaj o Kosovu i Metohiji.

Vrijeme je da biramo između slatkih laži i gorke istine, rekao je Vučić na početku obraćanja.

Vučić je rekao da bi raspravu o KiM trebalo početi odgovorom na važno pitanje: “u šta vjerujemo, u laži ili u istinu — jer, bez toga, nećemo znati za šta smo sposobni i koliko možemo, gdje su granice naše zemlje i naših snova, baš kao i naše stvarnosti”.

“Bez toga nećemo znati gdje je Kosovo, gdje je Metohija, ko njima upravlja, gdje smo mi Srbi na Kosovu i Metohiji”, rekao je Vučić.

Bez tog odgovora nema, kaže predsjednik, ni odgovora na to mogu li Srbi, koje su zbog KiM protivpravno bombardovali da računaju na međunarodno pravo i pravdu.

“Da li smo sebi prijatelji ako odbijamo da se suočimo sa istinom”, rekao je Vučić, prenio je Tanjug.

On je istakao da je vrijeme da otvoreno izaberemo između slatke laži i gorke istine i rekao da je njegov posao kao predsjednika da ljudima saopšti istinu, kakva god bila.

U Skupštini Srbije danas oko 16 sati počela je posebna sjednica na čijem dnevnom redu je izvještaj o Kosovu i Metohiji koji poslanicima predstavlja predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sjednici prisustvuju premijerka Ana Brnabić, svi članovi njenog kabineta, direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić, predstavnici Srpske liste, šef Delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Prisutno je 156 poslanika SNS, SPS-JS, SRS, LDP, LSV i samostalni poslanik Miladin Ševarlić.

Poslanici dijela opozicije okupljene oko SzS koji bojkotuju rad parlamenta, nisu prisutni u sali.

Nakon debate, poslanici će se izjasniti o izvještaju o pregovorima između Beograda i Prištine od 2013. do maja 2019. godine.

U izvještaju se navodi da je Srbija odlučna da nastavi pregovore s Prištinom čim se za to stvore uslovi i da nema namjeru da odustane od svog mirnog pristupa rješavanju problema na KiM, prenio je Tanjug.

“Jedino tako se mogu stvoriti uslovi za dalji napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali i istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda, na čemu Srbija predato radi i nastaviće da radi i ubuduće”, piše u izvještaju koji je parlamentu proslijedila Kancelarije za KiM i koji je dostupan javnosti.

 

Izvor:(SPUTNIK) 

Ostavite komentar: