VIDEO – Vučić: Izostanak reakcije EU je kraj međunarodnog prava

Izostanak adekvatne reakcije EU povodom posljednjih poteza Prištine, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je kao “kraj međunarodnog prava” i dodao da od EU više nema nikakva očekivanja.

“Ne očekujem više ništa. Ako oni nisu reagovali na to što je čovjek (Hašim Tači) rekao da se predomislio i da neće da ispunjava Briselski sporazum (po pitanju Zajednice srpskih opština) koji je sam potpisao, jer su se promijenile okolnosti – to je kraj međunarodnog prava. Više međunarodnopravni ugovori ne znače ništa”, rekao je Vučić novinarima u Loznici, gdje je počela izgradnja fabrike “Adijent”.

Što se tiče vladavine prava na Kosovu, Vučić je ironično rekao da je “tamo izgleda najveći problem na sjeveru KiM, dok droge nema na jugu”.

“Gnjilane, Priština, Peć, Prizren, Uroševac, tu droge upšte nema, tu samo poštenje cvjeta, na sve strane – to je njihova argumentacija, a vi stanete i… pa šta na to da dodate”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je rekao da su pripadnici kosovskih snaga namjerno devetoro Srba izubijali kundacima pušaka ili drškama pištolja.

“Onih devetoro Srba koji nikakve veze, čak ni po njihovim riječima nemaju sa krijumčarenjem robe. Sve su ih namjerno tukli kundacima u glavu, niko nije dobio udarac rukom ili pendrekom, svi su udarani ili drškom pištolja ili kundakom puške. Neko se pripremao da izubija Srbe”, naveo je Vučić.

Kaže da ga ništa nije toliko povrijedilo kao broj Srba u Beogradu koji navijaju za albanske ekstremiste koji su tukli Srbe, objašnjavajući “kako su to sve kriminalci”.

“Jeziva kampanja kriminalizacije našeg naroda koju su podstakli stranci i pojedine agenture koju su prihvatili određeni politički centri moći u samom Beogradu jeste tako zastrašujuća i direktno uperena protiv vitalnih interesa i opstanka našeg naroda”, naglasio je predsjednik.

Predsjednik je i jutros rekao da je apsolutno šokiran činjenicom da EU nije reagovala na izjavu Hašima Tačija da Priština neće sprovoditi u djelo što je potpisala u Briselu.

“EU da sprovodi zakon, a ne da pridikuje Brnabićevoj”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da EU treba da se bavi provođenjem slova zakona, a slovo zakona je sporazum koji je potpisan, a ne da drži pridike o lijepom ponašanju premijerki Ani Brnabić.

Vučić je tako reagovao na pitanje novinara kako komentariše ocjenu portparola Evropske komisije Maje Kocijančič da je ono što je premijerka Ana Brnabić rekla za Kosovo uvredljiva retorika koja narušava dogovor.

“Važno je da nije uvredljivo kad neko kaže – ‘ovo što sam potpisao povlačim, neću da provodim’. Interesantno je da niko nije rekao nešto na to, ali to jasno govori o odnosu koji neki imaju prema nama”, konstatovao je predsjednik dodajući da to nije ništa novo.

Ukazao je da Hašim Tači kaže da je potpisao Briselski sporazum, ali da se sada predomislio i da neće da provodi u djelo Zajednicu srpskih opština, a EU ne reaguje, već prelazi na nešto što je prepucavanje.

Što se tiče Ane Brnabić, kaže, njena izjava nije se odnosila na sve Albance.

Brnabićeva je, prema njegovim riječima, govorila samo o Hašimu Tačiju, Ramušu Haradinaju i Kadri Veseljiju, a ne cijelom albanskom narodu.

“Oni su sve akademici, slikari i književnici. Suština nije da razmišljaju o nečijem rječniku, nego o provođenju slova zakona, a sporazum je to. Njihov posao je da se brinu o sprovođenju onoga za šta su garant, a moralne pridike o lijepom ponašanju za to uvijek imaju vremena”, kazao je on.

Ako EU ne reaguje na Tačijevu izjavu, to je, kaže, kraj međunarodnog prava.

 

Izvor:(RTS)Ostavite komentar: