VIDEO – Usvojen Izvještaj o Kosovu i Metohiji: Obraćanje Aleksandra Vučića u skupštinskom holu

BEOGRAD – Poslanici Narodne Skupštine su oko 17.15 izglasali Izvještaj o Kosovu i Metohiji koji je u ponedjeljak predstavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Od ukupno 162 poslanika koji su prisustvovali posebnoj sjednici Narodne skupštine, 145 poslanika glasalo je za usvajanje Izvještaja o Kosovu i Metohiji.

Četiri poslanika je glasalo protiv, dok uzdržanih nije bilo. Trinaest poslanika Narodne skupštine nije glasalo.

Nakon što su poslanici izglasali izvještaj o KiM, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se medijima i tom prilikom zahvalio narodnim poslanicima i svima koji su učestvovali u raspravi, koji su komentarisali izvještaj o radu.

Vučić je rekao da je još jedan težak dan iza Srbije koji govori kakve su namjere albanskih vlastodržaca i onih koji ih u tome podržavaju.

“Sve te priče kako je to dio borbe protiv korupcije je smiješna. Kada pogledate broj uhapšenih Srba i broj uhapšenih Albanaca, ispostaviće se da su Srbi genetski 14 puta veći kriminalci. Složićete se, da to i nema nekog smisla”, istakao je predsjednik i dodao:

“Situacija nije nimalo laka, ali naša odlučnost i vjera u sebe i ozbiljnost države, vjerujem i svih ljudi u našoj zemlji, a prije svega hrabrost našeg naroda na KiM, motivisaće nas da radimo još marljivije i još posvećenije i da budemo dovoljno sposobni da im garantujemo bezbjednost i sigurnost”, istakao je predsjednik.

Dodao je i da je zadovoljan što je mogao da čuje primjedbe za koje je, kako kaže, smatrao da nemaju osnova.

“Mnogo toga je pred nama, ali poslije današnjeg napada stvari neće biti iste i nećemo sutra reći da je sve završeno. Biće drugačiji odnos i prema albanskim pregovaračima i prema svima onima koji su se i danas pravili blesavi govoreći nam kako je to borba protiv korupcije”, naveo je Vučić.

U Izvještaju o pregovorima između Beograda i Prištine od 2013. do maja 2019. godine navodi se da je Srbija odlučna da nastavi pregovore sa Prištinom čim se za to stvore uslovi i da nema namjeru da odustane od svog mirnog pristupa rješavanju problema na Kosmetu.

“Jedino tako se mogu stvoriti uslovi za dalji napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali i istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda, na čemu Srbija predato radi i nastaviće da radi i ubuduće”, piše u izvještaju.

Ističe se da su Srbi Briselskim sporazumom dobili mogućnost da na sjeveru pokrajine organizuju organe lokalne vlasti. Proizvoljne su kritike da je Srbija tim sporazumom pristala na ukidanje sopstvenih institucija, jer su Srbi dobili pravo na formiranje Zajednice srpskih opština kao dodatnog mehanizma.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je obrazlažući izvještaj rekao da je “vrijeme da izaberemo između slatke laži i gorke istine”.

Ako bude kompromisa, narod će o tome morati da se izjasni, a referendum će biti obavezujući, poručio je predsjednik i istakao da ćemo dobiti više nego što smo imali.

Rasprava o izvještaju trajala je dva dana.

 

Izvor:(RTS)Ostavite komentar: