VIDEO – Uspomena na heroja i čuvenog pilota Milenka Pavlovića

Poštansku marku sa likom čuvenog pilota Milenka Pavlovića koji je prije dvadeset godina poginuo braneći nebo nad Valjevom od NATO aviona, ovog mjeseca pustiće u opticaj Pošta Srbije. Jedna od centralnih ulica u Osečini ponijeće ime nastradalog pilota.

Komandant 204. vazduhoplovne brigade poptpukovnik Milenko Pavlović, 4. maja prije 20 godina herojski se borio bez radara sa 16 NATO aviona. Uspomenu na slavnog pilota s posebnom pažnjom njeguju u njegovom rodnom selu, Gornjem Crniljevu kod Osečine.

Kustos muzeja Milan Petrović ističe da su spomen-kompleks u okviru koga se nalazi i spomen-dom posvećen pilotu Milenku Pavloviću, svojim dobrovoljnim prilozima i besplatnim radom izgradili mještani Gornjeg Crniljeva kao i svi mještani Podgorine.

“Žele da sačuvaju vječnu uspomenu na našeg Davida koji je svoj život dao u borbi protiv Golijata 1999. godine”, kaže Milan Petrović.

Njegovo herojstvo simbolično će obići svijet na poštanskoj marki. A u Osečini centralna gradska ulica ponijeće ime pilota-heroja.

Milenko Pavlović

“Porodica i opština zajedno, naravno, sa izradom personalizovane poštanske markice, sa davanjem naziva ulice pilotu Milenku Pavloviću, želimo još jednom da skrenemo pažnju javnosti na hrabro herojsko djelo Milenka Pavlovića jer je on svojim djelom pokazao na koji način se voli i kako treba da se voli država, kako se voli Srbija”, rekao je zamjenik predsjednika opštine Osečina Nenad Stefanović.

Od države je dobio orden za hrabrost, a porodica želi da bude proglašen i narodnim herojem. U Gornjem Crniljevu živi njegova majka Radmila, ali više nema snage za izjave. Ranije je već sve rekla.

“To bi bila moja jaka želja, ali ja ne znam da li ću to da dočekam, i šta će to da bude. Sve to što je bilo dosad, mislim, svima mogu da se zahvalim, a narodni heroj, još nije ga niko proglasio. Al‘ on je za majku narodni heroj, i ako ga ne proglase”, rekla je ranije njegova majka Radmila.

U Gornjem Crniljevu odavanje počasti pilotu Milenku Pavloviću na dan pogibije do sada je organizovala lokalna samouprava. Poslije dvadeset godina Ministarstvo odbrane priprema program primjeren njegovom slavnom herojstvu pokazanom u odbrani zemlje.

 

Izvor:(RTS)

 

Ostavite komentar: