VIDEO – Protest u Podgorici: Oni su prošlost, mi smo Evropa

Sa najmasovnijeg protesta „Odupri se 97.000“ dosad, kojem su se pridružili i studenti, a koji je večeras održan na Trgu nezavisnosti u Podgorici, poručeno je da je vlast privatizovala državu i ponovo su zatražene ostavke najviših zvaničnika.

Jedan od organizatora protesta glumac Slaviša Grubiša poručio je da su protestne šetnje maraton kojim će građani doći do cilja.

Jelena Krković, koja se predstavila kao slobodna i neposlušna građanka, pozvala je građane na otpor.

Profesor na univerzitetu Goran Marinović kazao je da, iako dugo ne živi u Crnoj Gori, toplina naroda i prirodne ljepote ga stalno vraćaju njegovoj zemlji. On je rekao da je crnogorsko društvo bolesno, te da „radimo jedno, govorimo drugo, a mislimo treće“.

„Postojeći režim sveo je čovjeka na puko preživljavanje, a prirodu na lično bogaćenje“, kazao je Marinović, ocijenivši da aktuelna vlast želi da sve što vrijedi napusti Crnu Goru kako bi vlast mogla da se prenosi sa koljena na koljeno.

Profesor istorije Petar Glendža ocijenio je da Podgorica večeras izgleda divno i da odavno nije bila ljepša. On je kazao da je došao da saopšti da je željan promjena i da se odupre sistemu koji ga ponižava, degradira i pljačka.

On je prokomentarisao i savjet vrhovnog tužioca Milivoja Katnića, koji je građanima poručio da sade luk.

„Ne želim da se bavim lukom, nego svojom strukom“, kazao je Glendža.

Teodora iz Studentske inicijative Crne Gore poručila je da studenti, profesori i građani mogu da prijete, ali da slobodne studente neće uplašiti.

„Uzeli su nam zemlju, državu, budućnost i dostojanstvo, ali nas neće uplašiti jer smo zajedno večeras“, kazala je Teodora.

Zapitala je da li je pravedno da odlični studenti i magistri rade kao konobari i da smo svi nezadovoljni, a ćutimo i trpimo.

„Nećemo, kolege studenti, više da ćutimo, ovo je naša zemlja i za nju ćemo se boriti“, kazala je predstavnica Studentske inicijative.

Jedan od organizatora Džemal Perović saopštio je da nema većeg patriotizma nego zaustaviti pljačku države.

„Imam samo jednu poruku za režim i režimske novinare: džaba tražite greške organizacionog odbora (protesta). Ima na stotine hiljada onih koji će nam se pridružiti i znamo kako ćemo doći do slobode“.

„Dok pljačkate državne resurse i banjate se po Dubaiju i sjen Tropeu, gdje vam je tada državna zastava“, zapitao je on, dodavši da vlast građanima „uvaljuje cirkus od državnog udara i hapsi poslanike“.

Građani su nakon toga minutom ćutanja odali počast privatizovanim i propalim firmama.

Nakon toga krenuli su u simboličnu šetnju Ulicom slobode, Bulevarom Ivana Crnojevića, Ulicom Stanka Dragojevića, Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog i na kraju ponovo ka Trgu nezavisnosti.

Jedan od organizatora Ilija Gajević pozvao je građane da 23. marta svako dovede još nekoga i da aktivno pomogne u „ovoj borbi“. Protest je potom završen, a organizatori su pozvali građane da se mirno raziđu.

 

Izvor.(SPUTNIK)

Ostavite komentar: