VIDEO – Počela izgradnja “Turskog toka” kroz Srbiju

Izgradnja dionice “Turskog toka” kroz Srbiju, dugog 403 kilometra, konačno je počela! Bez pompe i ceremonijalnih presijecanja crvene vrpce kapitalni projekat, koji bi našoj državi mogao da donese energetsku stabilnost i učvrsti njene geopolitičke pozicije, započeo je svoj život, a svi radovi trebalo bi da budu gotovi do 18. decembra.

Prema dostupnim podacima, izdate su dozvole za pripremne radove za dionice 1, 2 i 3. Ta tri dijela unutrašnjeg gasnog sistema, koji se može nazvati i “Srpski tok”, ukupno su dugačka 300 kilometara. Prva dionica rasprostire se od bugarske granice do Ćuprije, druga od Ćuprije do Dunava, a treća od Dunava do Zrenjanina. Četvrta dionica ide od Gospođinaca do Subotice.

Izdata je građevinska dozvola za dionicu tri i dva, a ovih dana, kako nezvanično saznajemo, dionica jedan će dobiti građevinsko odobrenje. Eksproprijacija na dionicama 1,2,3 je urađena i trenutno je faza uklanjanja bespravno podignutih objekata na toj trasi. Krči se šuma, uklanjaju svi “divlji” objekti… priprema se teren za postavljanje cijevi.

Inače, barže ovih dana neprekidno dopremaju kontejnere u luke Smederevo i Novi Sad. Prevoze ogromne cijevi u koje bi lako i čovjek mogao stati. Ekipa “Novosti” prati put gasovoda. U Šajkašu, Kovinu, Bijeloj Palanci, uveliko su u toku pripremni radovi. Bruje džinovski bageri, buldožeri… Ravna se teren, a pristižu i cijevi. U Ćupriji i Zaječaru su već i mašine, spremne da krenu sa radovima na izgradnji prvih kilometara magistralnog gasovoda, koji bi trebalo da Srbiji obezbijedi sigurno snabdijevanje plavim energentom.

Kako nezvanično saznajemo, sve pripreme rade srpske kompanije u saradnji sa “Srbijagasom”.

– Svi radnici ovdje su zaposleni u našim firmama. Koliko znam stranaca na pripremnim radovima nema. Mi smo zaduženi za ravnanje terena, iskopavanje i zatrpavanje – priča nam jedan od radnika.

Na pojedinim mjestima cijevi su već i sastavljene. Zavarivanje je u toku. Nosilac posla je velika ruska kompanija, u saradnji sa “Srbijagasom”. U tom dijelu izgradnje gasovodnog sistema, kako nezvanično saznajemo, biće angažovane tri zapadnoevropske kompanije. I to iz Italije i Njemačke. Upravo ove kompanije biće glavni izvođači radova na podbušivanju Dunava i Tise, koje bi kako saznajemo trebalo da počne ovih dana. Pripreme za prolaz kroz rijeke su već počele.

Sredstva za izgradnju nisu bila problem. Odlukama Vlade i Skupštine Srbije, dosada su izvršene tri dokapitalizacije. “Srbijagas” i “Gasprom” su uplatili po 15 miliona evra. Sljedeća tranša je bila po 75 miliona evra. I nedavno je završena dokapitalizacija od po 70 miliona evra. Ta računica pokazuje da su partneri u ovom poslu uložili po 160 miliona evra, čime je očigledno početni akcionarski kapital skoro obezbijeđen.

Jer, odlukom srpske Agencije za energetiku predviđeno je da udio akcionara u finansiranju bude 30 odsto. U tom fondu je tako 320 miliona evra, a ukupna vrijednost čitavog posla oko izgradnje dodatnih unutrašnjih gasnih kapaciteta je oko 1,4 milijarde. Veći dio sredstava za projektno finansiranje je obezbijeđen, a o ostatku svote za 2020, za kada se kod Ćuprije planira izgradnja kompresorske stanice, već se vode razgovori sa bankama. Sve to pokazuje da je Srbija ozbiljno ušla u ovaj posao.

Početak radova na dionici “Turskog toka” kroz Srbiju prvi je najavio predsjednik Aleksandar Vučić, i to prilikom posjete Kini. On se u Pekingu na Forumu “Pojas i put” sastao sa šefom ruske države Vladimirom Putinom i razgovarali su i o energetskoj saradnji i gasovodu. Vučić je tada naglasio značaj tog gasovoda za našu državu.

I ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić najavljivao je početkom marta da u aprilu počinju pripremni radovi. Prvi čovjek “Srbijagasa” Dušan Bajatović više puta je izjavljivao da ne vidi nijednu prepreku za izgradnju ovog gasovoda.

Srbija se godinama bori da obezbijedi rezervni pravac snabdijevanja gasom. Posebno su se te pripreme zahuktale kada su počeli problemi sa isporukama iz Ukrajine. Za narednu godinu “Gasprom” najavljuje da će Kijevu prekinuti dotok energenata, što bi Srbiji, ali i cijeloj jugoistočnoj Evropi stvorilo veliki problem u obezbjeđivanju gasa.

Podsjećamo, prošle godine je kompanija “Gastrans” u kojoj “Srbijagas” ima 49, a “Gasprom” 51 odsto vlasništva, podnijela zahtjev srpskoj Agenciji za energetiku za izgradnju gasovoda, kao dio izgradnje unutrašnjih transportnih kapaciteta u Srbiji. Agencija je u novembru preliminarno donijela pozitivno rješenje u skladu sa srpskim Zakonom o energetici, koji je usklađen sa Trećim energetskim paketom Evropske energetske zajednice. Na njihovu adresu u Beču zahtjev je poslat na mišljenje.

Krajem februara je Energetska zajednica dala pozitivno mišljenje sa izvjesnim brojem primjedaba i zahtijeva. Nakon toga je srpska agencija donijela konačno pozitivno rješenje i odobrila da se gradi gasni interkonektor od srpsko-bugarske granice do granice sa Mađarskom. Odlučeno je po principu izuzeća. Naša agencija je prihvatila najveći broj primjedaba koje je dala Energetska zajednica. Tako je “Gastrans” dobio “zeleno svjetlo” da gradi gasovod kroz Srbiju. Trasu plavog energenta projektovao je italijansko-srpski konzorcijum “Sajpem – Srbijagas”.

 

Izvor:(Novosti.rs)

 

Ostavite komentar: