VIDEO – Oglasili se Maduro i Gvaido, jedan s nepoznate lokacije, drugi okružen vojskom

Nakon sukoba na ulicama Karakasa, u kojima je povrijeđena 71 osoba, obratili su se i predsjednik Venecuele Nikolas Maduro i lider opozicije Huan Gvaido.

Gvaido se s nepoznate lokacije obratio svojim simpatizerima.

“Danas Maduro nema podršku vojske”, tvrdi Gvaido u dvoipominutnom video-snimku nastalom na nepoznatoj lokaciji.

“Prvog maja nastavljamo borbu na ulicama cijele zemlje”, rekao je Gvaido.

Dodao je da ovo što se događa nije vojni udar, nego “miroljubljiva pobuna” protiv tirana koji se boji da pokaže svoje lice narodu Venecuele.

Dodao je i kako stanovnici Venecuele sada imaju šansu da izbore svoju budućnost.

“Cijela Venecuela mora biti na ulicama”, zaključio je.

Nakon što se na internetu pojavilo obraćanje Gvaida, javio se i Maduro.

On je, prenosi Gardijan, kazao kako je puč poražen.

Maduro se tokom obraćanja okružio političarima i vojnim licima. Rekao je da je Gvaidoov pokušaj puča poražen i zatražio aplauz za, kako je kazao, hrabru vojsku.

Rekao je i da se Venecuela nikad neće predati “imperijalističkim silama”.

Maduro je u podužem govoru kao jednog od glavnih pokretača puča imenovao Leopolda Lopesa, kog je nazvao fašistom. Rekao je da je zavjera otkrivena u 4:15 sati ujutro. Dodao je kako su pojedini osumnjičeni već ispitani.

“Ovo ne može proći nekažnjeno. Svi oni koji su umiješani moraju se predati”, rekao je Maduro.

Vlada je, kaže Maduro, imala “čelične živce” i sprovela je efikasnu akciju.

Ministar odbrane Venecuele Vladimir Padrino Lopes upozorio je da će vojska pribjeći sili ako bude potrebno pošto su objavljeni snimci kako se opozicione pristalice kreću prema predsjedničkoj palati u Karakasu, javlja Raša Tudej.

“Svako ko nasilno dođe do predsjedničke palate Miraflores nasilno će biti i poražen”, rekao je Padrino u televizijskom obraćanju koje je, kako navodi RT, svojevrsno upozorenje masi koja se uputila ka palati.

On je takođe rekao da opozicionog lidera Huana Gvaida, koji je pozvao vojsku na pobunu i rušenje predsjednika Nikolasa Madura, smatra odgovornim za svaku eventualnu smrt na ulicama, istovremeno optuživši protivnike vlade da “žele krvoproliće”.

Međutim, šef venecuelanske obavještajne službe SEBIN Manuel Rikardo Kristofer Figuera oglasio se pismom, čija autentičnost nije potvrđena, a u kojem navodi da je oduvijek bio lojalan Maduru, ali da je sada došlo vrijeme da se “zemlja ponovo izgradi”.

Kako je istakao, korupcija je postala toliko rasprostranjena da je “mnogi visokorangirani službenici praktikuju kao da je sport”.

Maduro se, do sada, suzdržavao da pritvori Gvaida, ali u utorak je rekao da je glavni tužilac Venecuele naložio trojici zamjenika da istraže pobunu i da je obećao da će biti “krivičnih prijava”.

U svom obraćanju Maduro je, u jednom trenutku, upitao: “Šta žele, vojnu bitku? Da li to koristi Venecueli, demokratiji, miru?”

Podsjetimo, u utorak ujutro po lokalnom vremenu, odnosno oko podneva po našem, Huan Gvaido putem Tvitera pozvao je na svrgavanje Nikolasa Madura. Nakon toga uslijedio je haos u Karakasu.

Gvaido se u januaru proglasio za privremenog predsjednika zemlje i tada je dobio podršku SAD i još 50 zemalja, dok Madura takođe podržava veliki broj zemalja, uključujući Rusiju i Kinu.

 

Izvor.(B92)

Ostavite komentar: