VIDEO – Blagodatni oganj sišao u Hristov grob u Jerusalimu

U Hramu Groba Gospodnjeg u Jerusalimu pojavio se Blagodatni oganj. Patrijarh jerusalimski Teofil III predao ga je okupljenim hodočasnicima, uključujući delegaciju ruskog Fonda Andrije Prvozvanog, koji će svetinju specijalnim avionom donijeti u Moskvu.

Prisutni u Hramu Groba Gospodnjeg dočekali su vatru uz povike „Hristos vaskrse!“. Vjernici su zapalili svežanj od 33 sveće, po broju godina koje je Hrist proveo na zemlji.

Avion sa Svete zemlje će sletjeti u Moskvu oko 21 po čas. Oni koji žele, mogu da dobiju dio vatre direktno na aerodromu „Vnukovo 1“.

Nakon toga će svetinja biti odvezena u mnoge gradove Rusije i u ruske hramove u inostranstvu.

Prema vjerovanju, Blagodatni oganj simboliše nerukotvorenu svjetlost uskrsnuća Hristovog o kojem je govorio apostol Petar. Oganj se svake godine pali u Hramu Groba Gospodnjeg u Jerusalimu uoči Uskrsa.

Na taj dan, bogosluženje i priziv Blagodatnog ognja zajedno služe Pravoslavna crkva u Jerusalimu, Srpska pravoslavna crkva i Jermenska apostolska crkva. Bogosluženju takođe prisustvuju i sveštenici Koptske i Sirijske pravoslavne crkve, kao predstavnici franjevačkog reda Rimokatoličke crkve. Bogosluženje Velike subote u Hramu Groba Gospodnjeg liturgijski podsjeća na događaje Hristovog stradanja, pogreba i sahrane. Ujedno predstavlja i uvod u njegovo vaskrsenje.

 

Izvor.(Sputnik)

 

Ostavite komentar: