VIDEO – Bitka na nebu iznad Tripolija

Libijska nacionalna armija pod rukovodstvom maršala Halifa Haftara počela je danas vazdušni dio vojne operacije iznad Tripolija, saopštio je za Sputnik izvor u libijskoj vojsci.

„Avijacija Libijske narodne armije počela je jutros vazdušni dio operacije u vazdušnom prostoru iznad Tripolija. Napad je izveden na pozicije naoružanih grupa i njihove vojne tehnike u Tripoliju“, izjavio je izvor.

Lokalni izvori su potvrdili Sputniku da na nebu iznad Tripolija intenzivno lete vojni avioni koji dolaze iz grada Vari el Rabi, koji kontroliše vojska Halife Haftara.

Ranije je već saopšteno da je borbena avijacija Vlade nacionalnog jedinstva bombardovala pozicije Libijske nacionalne vojske u području starog aerodroma.

U međuvremenu, američki kontingent koji se nalazio u Libiji, prebačen je iz ove države.

U četvrtak je komandant Libijske nacionalne armije maršal Halif Haftar naredio svojim snagama da počnu ofanzivu na Tripoli kako bi se taj grad „oslobodio od terorista”. Mediji su saopštili da su jedinice Libijske armije preuzele kontrolu nad gradovima Garjanom i Surmanom, južno od glavnog grada Libije. Sa druge strane, premijer vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju Fajez Saradž naredio je da se ukoliko bude potrebno upotrijebi sila nakon saopštenja da je Libijska nacionalna armija uspostavila kontrolu nad gradovima južno i zapadno od Tripolija.

U Libiji i dalje vlada dvovlašće — na Istoku zasjeda izabrani parlament, a u Tripoliju, na Zapadu, upravlja vlada nacionalnog jedinstva na čelu sa Fajezom Saradžem, formirana uz podršku UN i EU. Vlasti istočnog dijela zemlje rade nezavisno od Tripolija i sarađuju sa komandantom Libijske nacionalne armije, maršalom Halifom Haftarom, čija vojska vodi dugotrajan rat sa militantima. Nacionalna naftna kompanija Libije objavila je neutralnost i sarađuje sa obje strane.

 

Ostavite komentar: