Ukrajinci traže objavljivanje transkripta razgovora Zelenskog i Putina

Na sajtu ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog pojavila se peticija sa zahtjevom da se objave transkripti svih telefonskih razgovora sa Vladimirom Putinom.

„S obzirom na diplomatski skandal vezan za telefonske razgovore sa predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Donaldom Trampom i sadržajem tih razgovora, konkretno: ’koketiranje‘ sa Trampom, koordinacije stavova o nekim krivičnim predmetima, kritike lidera EU i bivšeg američkog ambasadora itd, tražimo objavljivanje transkripata svih telefonskih razgovora između predsjednika Ukrajine Zelenskog i predsjednika Rusije Putina“, piše u tekstu peticije.

Peticija je pokrenuta 28. septembra, a u ovom trenutku ju je potpisalo manje od 600 ljudi. Da bi predsjednik uzeo peticiju u razmatranje, za 90 dana mora da prikupi 25 hiljada potpisa.

Razgovor američkog i ukrajinskog predsjednika Donalda Trampa i Vladimira Zelenskog našao se u centru pažnje nakon medijskih izvještaja da ga je obavještajni službenik smatrao alarmantnim i uputio žalbu svom rukovodstvu. U srijedu je objavljen transkript telefonskog razgovora, a u četvrtak i sama žalba.

Objavljeni transkript potvrdio je da je Tramp zatražio od Zelenskog da istraži okolnosti otpuštanja bivšeg ukrajinskog generalnog tužioca Viktora Šokina, koji je vodio istragu o aktivnostima kompanije „Burizma grupa“, među čijim direktorima je bio i sin bivšeg američkog potpredsjednika Džoa Bajdena.

Demokrate su pokrenule proceduru za Trampov opoziv u Predstavničkom domu, optužujući ga da je tražio pomoć strane države kako bi se miješao u izbore pokušajem diskreditacije političkog protivnika — Bajdena. Tramp negira optužbe..

 

Izvor.(SPUTNIK)Ostavite komentar: