Ukrajina neće u carinsku uniju sa EU

Ukrajina je odbacila ideju stvaranja carinske unije sa EU, ali želi pojednostavljivanje carinskih operacija.

„Odustali smo od ideje ulaska u carinsku uniju, ali želimo da maksimalno pojednostavimo sve carinske procedure i da integrišemo Ukrajinu u maksimalan broj formata koji će omogućiti prolazak robe preko carinske granice“, rekao je potpredsjednik Vlade Dmitrij Kuleba tokom diskusije „Evropske integracije: ambicije Ukrajine u 2020. godini“.

Kuleba je dodao da Kijev namjerava da se bori na predstojećoj sjednici savjeta asocijacije Ukrajina-EU u Briselu za integraciju države u energetsko i digitalno tržište EU, dobijajući „industrijsku bezvizu“, kao i da se pridruži „Evropskom zelenom sporazumu“.

Sjednica savjeta za asocijaciju će biti održana 28. januara.

Nakon državnog udara 2014. godine vlasti zemlje su potpisale prvo politički, a zatim i ekonomski dio Sporazuma o asocijaciji Ukrajine sa EU. Ekonomski dio sporazuma je stupio na snagu 2016. godine. Prema podacima Evropske komisije o trgovini poljoprivrednih proizvodima, od novembra 2018. godine do oktobra 2019. godine Ukrajina je ušla u trojku najvećih izvoznika, nakon SAD i Brazila. Komentarišući ove podatke, bivši šef diplomatije Ukrajine Pavel Klimkin je izjavio da Ukrajina izvozi skoro isključivo sirovine, postavši sirovinski dodatak EU.

 

Izvor:(SPUTNIK)

 Ostavite komentar: