U toku vanredni izbori u četiri opštine na sjeveru Kosmeta

U Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću danas se održavaju vanredni izbori za predsjednike opština.

Biračka mjesta otvorena su u sedam, a zatvaraju se u 19 časova. OEBS će tehnički asistirati prilikom glasanja, a pravo glasa u četiri opštine na sjeveru ima blizu 60.000 birača.

Kandidate za predsjednike imaju Srpska lista, Demokratska partija Kosova i pokret Samoopredeljenje.

Kandidati Srpske liste su Goran Rakić u Kosovskoj Mitrovici, Srđan Vulović u Zubinom Potoku, Vučina Janković u Zvečanu i Zoran Todić u Leposaviću.

“Danas je dan odluke za Kosovsku Mitrovicu, Leposavić, Zvečan, i Zubin Potok. I svi oni kojima je na srcu i Kopaonik i Banjska i naš sjever KiM, svi oni koji žele da sačuvamo srpski karakter treba da znaju da izlaskom na izbore prave bedem u odnosu na nastojanja onih koji bi željeli da zauzmu Kosovo i Metohiju i da zauzmu sjever KiM”, rekao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Istakao je da samo slogom, izlaskom i podrškom Srpskoj listi koja je organska veza institucija na sjeveru KiM sa državom Srbijom možemo da ostvarimo taj cilj.

Inače, Đuriću nije odobrena posjeta pokrajini na dan izbora, jer kako objašnjavaju u Prištini njegov zahtjev nije u skladu sa kriterijumima briselskog sporazuma.

Pomoćnik Direktora kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da su današnji izbori referendumski, jer na njima srpski narod odlučuje za ili protiv svoga opstanka na KiM.

Na završnim konvencijama Srpske upućen je poziv Srbima da glasaju u nedjelju, čime se, kako je rečeno, šalje poruka jedinstva.

Iz Srpske liste navode su izbori nametnuti odlukama centralnih institucija u Prištini, a pošto su predsjednici četiri srpske opštine na sjeveru podnijeli ostavke nakon uvođenja takse od 100 odsto na srpske proizvode.

Uprkos tome što taksa još nije ukinuta, predstavnici Srpske liste odlučili su da učestvuju na izborima i da time pokažu da ne odustaju od borbe za prostor na kome žive.

Priština je izbore raspisala pet mjeseci nakon što su predsjednici tih opština podnijeli ostavke, kao reakciju na uvođenje takse na srpsku robu.

 

Izvor:(RTS)

 

Ostavite komentar: