U Sudanu izvršen vojni puč, predsednik u pritvoru?

Predsjednik Sudana Omar Bašir podnio je ostavku na svoju dužnost, a trenutno su u toku konsultacije o formiranju prelaznog savjeta, prenosi agencija Rojters pozivajući se na izvore u Vladi.

Ranije je portal „El Hadat“ i libanska televizija „Majadin“, pozivajući se na izvore, javili da je sudanska vojska smijenila predsjednika Bašira i otpustila Vladu.

Novine „Hadat“ su takođe potvrdile ostavku Omara Bašira.

Istovremeno, „Skaj njuz Arabija“ je javila da je šef države u kućnom pritvoru. Takođe se navodi da su pritvoreni aktuelni i bivši visoki zvaničnici iz okruženja predsjednika. Među njima su načelnik predsjedničke garde i bivši ministar odbrane Abdel Rahim Muhamed Husein, kao i lider vladajuće partije Nacionalni kongres Ahmad Harun. Prema njihovim informacijama, uhapšeno je više od 100 ljudi.

Stanovnici glavnog grada Sudana masovno su izašli na ulice sa zastavama zemlje, slaveći ostavku predsjednika Bašira još prije zvanične objave o njoj. Stanovnici uzvikuju parolu „Pobijedili smo“.

Saobraćaj u gradu je otežan.

​Agencija Rojters je, pozivajući se na državnu televiziju, ranije prenijela da će sudanska armija uskoro dati važno saopštenje.

Televizija navodi da će vojska saopštiti o stvaranju vojnog savjeta koji će upravljati državom tokom prelaznog perioda. Takođe se dodaje da bi taj period mogao da traje godinu dana.

Lokalni mediji tvrde da je predsjednik Bašir spriječen da izađe iz Sudana.

​Sudanski list „Sudan tribjun“ izvještava da je u Hartumu održana vanredna sjednica Generalštaba Oružanih snaga zemlje bez učešća predsjednika Bašira. Prema pisanju lista, vojska takođe kontroliše državnu televiziju: na televiziji se emituju „vojni marševi“, a vojska obećava da će uskoro dati „važno saopštenje“.

„Sudanska vojska je odlučila da svrgne Omara Bašira sa svih njegovih funkcija, kao i zamjenike i pomoćnike i da smijeni Vladu“, saopštila je televizija.

Prema njegovim informacijama, na ulicama Hartuma je povećano prisustvo vojske.

U Sudanu već oko četiri mjeseca traju narodni protesti koji su počeli sa zahtjevom za snižavanjem cijena hljeba, ali su se postepeno pretvorili u slogane za smjenu političkog režima Omara Bašira, koji je na vlasti u Sudanu 30 godina. Za to vrijeme, kako navodi opozicija i aktivisti za ljudska prava, ubijeno je oko 60 demonstranata, stotine je povrijeđeno, a nekoliko hiljada je uhapšeno.

Prošlog vikenda hiljade demonstranata izašlo je na ulice Hartuma i drugih gradova, kako bi zahtijevali ostavku predsjednika. Demonstranti su došli do zgrade Generalštaba vojske u Hartumu, kako bi pozvali vojsku da „stane na stranu naroda i iznudi ostavku predsjednika“. U nekim dijelovima grada počela je razmjena vatre između demonstranata koje su podržali pojedini vojnici i snaga bezbjednosti.

Bašir je na vlast došao 1989. godine nakon puča, a četiri godine kasnije Sjedinjene Američke Države su njega i njegovu Vladu stavile na listu sponzora terorista i uvele sankcije.
Bašir je optužen i pred Međunarodnim sudom u Hagu zbog navoda da je izvršio genocid u Dafuru tokom pobune u toj pokrajini 2003. godine.

Izvor:(SPUTNIK)

Ostavite komentar: