U drugi mjesec epidemije Srbija ulazi sa 1.908 oboljelih i 51 žrtvom

U Srbiji je registrovano ukupno 1.908 potvrđenih slučajeva koronavirusa, a 51 osoba je preminula.

Hospitalizovane su 1.082 osobe, od kojih je 88 na Sajmu u Beogradu. Na respiratorima 98 ljudi i njihovo stanje je ozbiljno.

Trebalo bi da otpočne prijem prvih pacijenata zaraženih koronavirusom, koji imaju lakšu kliničku sliku, u privremenu bolnicu u Halu 1 Novosadskog sajma.

Do 15 časova 5. aprila u Srbiji je ukupno testirano 7.360 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Pojavilo se i novo žarište koronavirusa – Novi Pazar gdje su zaražene 22 osobe, a direktor bolnice u tom gradu Meho Mahmutović rekao je za RTS da očekuju još oboljelih zbog nepoštovanja mjera Vlade.

Ruski vojni stručnjaci uključili su se u borbu protiv koronavirusa u Srbiji, posjetili zdravstvene ustanove gradova širom Srbije. Između ostalih, oni su bili i u Ćupriji, još jednom žarištu, gdje su kolegama iz bolnice i doma zdravlja pomogli.

Epidemiolog dr Predrag Kon je na jučerašnjoj konferenciji rekao da se Srbija nalazi u uzletu epidemije i ubrzanom prenošenju, ističući da je krajnje vrijeme da se prestane sa kontaktima.

Predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u nedjelju, tokom obilaska magacina u Staroj Pazovi, da će pred Srbijom biti teških noći, dodajući da je Srbija dosad dala 370 miliona evra za nabavku medicinske opreme.

Jutros u 5.00 okončana je zabrana kretanja građana, najduža do sad, koja je na snazi bila od subote u 13.00.

Tokom radnih dana kretanje će biti zabranjeno od 17.00 do 5.00, a kretanje je dozvoljeno samo onim građanima koji imaju dozvole nadležnih.

 

Izvor:(RTS)

 Ostavite komentar: