U Beogradu održana deseta sjednica vlada Srbije i RS

Zajednička sjednica vlada Srbije i Republike Srpske posvećena unapređenju saradnje i zajedničkim projektima održana je u Beogradu. Potpisano je nekoliko memoranduma i sporazuma.

Današnja sjednica, koja se održana u Palati “Srbija”, bila je deseta zajednička sjednica vlada Srbije i Republike Srpske.

Predsjednica Vlade Ana Brnabić poručila je da je apsolutno zadovoljna saradnjom Srbije i Republike Srpske, da očekuje da u narednom periodu bude još intenzivnija, a u fokusu buduće saradnje biće poljoprivreda i namjenska industrija.

Premijerka je, poslije zajedničke sjednice Republike Srbije i Republike Srpske, rekla da su i Srbiji i Srpskoj potrebni novi energetski kapaciteti, da se zbog toga radi na zajedničkim projektima izgradnje tri hidroelektrane, u gornjem toku Drine, i da će ti radovi uticati na rast BDP-a kako u Srbiji tako i u Srpskoj.

Zajednički će se raditi na izgradnji tri hidrocentrale na Drini “Foča”, “Paunci” i “Buk Bjela”, kapaciteta oko 200 megavata u vrijednosti od skoro 450 miliona evra.

Govoreći o povezivanju BiH i Srbije, te Srbije sa Republikom Srpskom, Brnabićeva kaže da su infrastrukturni projekti poput izgradnje saobraćajnica cilj i u narednom periodu.

Premijerka je navela da, što se Srbije i RS tiče, sve je završeno za izgradnju mosta Bratunac – Ljubovija, da razumije frustraciju građana da on još nije u funkciji, jer su stvari “bile zapele” na federalnom nivou.

Međutim, tender za završetak radova na ovom mostu biće okončan 7. marta što bi, kako je rekla, trebalo da omogući završetak svih radova koji su ostali.

Premijerka je navela da je za Srbiju značajan projekat izgradnja brze saobraćajnice između Srbije i RS, a koja treba da ide do Loznice.

Podsjetila je da je Srbija u fokus stavila podršku građanima RS i dala donaciju od 21,75 miliona evra za različite projekte u Srpskoj.

“To govori o posebnim vezama Srbije i Srpske. Mi smo otvorili konzularnu kancelariju Srbije u Trebinju, a u narednih nekoliko mjeseci planiramo otvaranje konzularne kancelarije i u Drvaru”, dodala je premijerka.

Istakla je da je da će se u narednom perioduraditi na razvoju poljoprivrede i namjenske industrije i na automatizaciji protivgradne zaštite.

Brnabićeva je podsjetila na robnu razmjenu između Srbije i Srpske koja iznosi oko 1,87 milijardi evra. “Od toga je 70 odsto robna razmjena sa RS, a ima mnogo prostora za unapređenje i robne razmijene”, rekla je Brnabićeva.

Kako je navela, Srbija je jedan od najvećih investitora u RS preko “Telekoma Srbija” u telekomunikacije, a u bankarski sektor preko Komercijalne banke.

Govoreći o prištinskim taksama, Brnabićeva je rekla da je, u okviru Berlinskog procesa, šest ekonomija Zapadnog Balkana usaglasilo sporazum o romingu, te da je ideja bila da se taj sporazum potpiše 4. aprila u Beogradu.

Međutim, premijerka je upitala kako da se ovako važni sporazumi potpisuju kada prištinska strana stalno krši sve regionalne sporazume i dodala da prištinske takse ugrožavaju i ostale regionalne sporazume.

Premijer RS Radovan Višković kaže da građani RS znaju da cijene ono što Srbija radi za Srpsku i da je ulaganje Srbije u RS jedan od načina boljeg povezivanja Srba sa lijeve i desne strane Drine.

“Nastavak dalje saradnje će ići uzlaznom putanjom i to prije svega u energetskom sektoru. Gradićemo tri hidroelektrane zajedno, a učinićemo sve da ubrzamo proces formiranja zajedničkog preduzeća”, naglasio je Višković.

Ministri dvije vlade potpisali su nekoliko memoranduma i sporazuma.

Memorandum o saradnji u oblasti tehnološkog razvoja i digitalizacije potpisali su ministar prosvjete Mladen Šarčević i ministar za naučnotehnološku razvoj RS Srđan Rajčević.

Takođe, potpisan je i Memorandum o razmijeni iskustava u oblasti inspekcijskog nadzora, između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Uprave za inspekcijske poslove RS, a paraf su stavili resorna ministarka Zorana Mihajlović i v. d. direktora Uprave Danijela Batar.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS Zlatan Klokić potpisali su Sporazum o saradnji u oblasti evropskih integracija.

Potpisan je i Memorandum između Ministarstva omladine i sporta Srbije i Ministarstva za naučnotehnološi razvoj, visoko obrazovanje i informatičko društvo RS u oblasti stipendiranja mladih talenata, a potpisali su ga Vanja Udovičić i Srđan Rajčević.

Prije sjednice, premijerka Ana Brnabić sastala se sa premijerom RS Radovanom Viškovićem, a resorni ministri dvije vlade razgovarali su na bilateralnim sastancima.

Prethodna zajednička sjednica vlada RS i Srbije održana je u avgustu prošle godine u Trebinju.

Višković: Zemljama regiona dosta sukoba

Premijer RS Radovan Višković ocijenio je da je zemljama u regionu dosta ratova i da se otvorena pitanja mogu rješavati samo dijalogom.

Upitan da pojasni izjavu od ranije za ruske medije da je “Balkan bure baruta”, Višković je rekao da ne misli da na ovim prostorima može doći do novih ratnih sukoba i ukazao da svi predstavnici vlasti zemalja regiona šalju poruke da se sukobi ne smiju dozvoliti.

“Sva otvorena pitanja na Balkanu se mogu riješiti dogovorom i otvorenom saradnjom”, dodao je Višković i poručio da “onaj ko misli da se nešto može postići ratom grdno se vara”.

“Brzina otvaranja poglavlja zavisi od dešavanja u EU”

Premijerka Ana Brnabić rekla je da “nije nezadovoljna dinamikom otvaranja poglavlja, ali ni posebno zadovoljna”.

Brnabićeva je, odgovarajući na novinarsko pitanje o otvaranju poglavlja, pojasnila da dinamika njihovog otvaranja zavisi i od dešavanja unutar same EU, ali da Srbija sprovodi reforme i da će ih i sprovoditi bez obzira na situaciju u samoj Uniji.

Kaže da nije realno da postoji mnogo otvorenih poglavlja dok se u samoj EU dešavaju promjene.

 

Izvor.(RTS)

 

Ostavite komentar: