Tereza Mej: Sada postoji jasan izbor, ili-ili

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je da sada postoji jasan izbor između izlaska Britanije iz EU s dogovorom i opcije u kojoj uopšte neće doći do Bregzita.

– Budući da je parlament pokazao da će zaustaviti izlazak Ujedinjene Kraljevine bez dogovora, sada imamo jasan izbor: napustiti Evropsku uniju sa dogovorom ili je nećemo napustiti uopšte – rekla je premijerka.

– Što se duže ovo razvlači, veći je rizik da Ujedinjeno Kraljevstvo uopšte ne izađe iz EU – smatra ona.

Mejova je u petak pisala predsjedniku Evropskog savjeta Donaldu Tusku tražeći odlaganje Bregzita do 30. juna kako bi omogućila podijeljenim poslanicima da usvoje sporazum o izlasku Britanije iz EU.

Ona je izjavila da u slučaju postizanja dogovora prije tog datuma Britanija predlaže prijevremeno okončanje tog odlaganja.

Visoki zvaničnik EU rekao je ranije da će Tusk vjerovatno ponuditi Britaniji fleksibilno produženje roka za izlazak iz EU do godine dana, sa mogućnošću da ode ranije.

Prema njegovim riječima, ta bi opcija mogla biti predstavljena Mejovoj na samitu EU posvećenom Bregzitu 10. aprila u Briselu. Ako premijerka to prihvati, Britanija će morati da održi izbore za Evropski parlament u maju.

Sandej Telegraf piše da britanski ministri razmišljaju o kolektivnoj ostavci ako lideri EU natjeraju Mejovu da prihvati odlaganje, zbog kojeg bi Britanija morala da učestvuje na evropskim izborima.

 

(RTRS)

 

Ostavite komentar: