Tajna koja čuva život Džulijanu Asanžu

Džulijan Asanž je uhapšen, ali se i dalje u njegovim rukama nalazi 400 gigabajta tajnih informacija koje u svakom trenutku mogu da „eksplodiraju“. Radi se o fajlovima Stejt departmenta, Pentagona, vojnim i političkim planovima, pa Vašington još ne može mirno da spava.

Avanturista i neosporni borac za pravdu Džulijan Asanž, koji sada leži u zatvoru u Londonu i čeka rasplet svoje sudbine, ima nešto čime može da trguje sa svojim tamničarima. Kako se pretpostavlja, radi se o 400 gigabajta šifrovanih fajlova koji se od 2013. godine nalaze na „Vikiliksu“. On zna gdje se nalazi taj ključ, i ne samo on… Sada je samo pitanje kada će te informacije početi da se objavljuju. Da li postoji dogovor osnivača i njegovih saradnika da čim ga uhapse počnu da se objavljuju te informacije?

Ruski vojni ekspert Jurij Knutov smatra da su ti fajlovi Asanžovo osiguranje i ključni u ovom slučaju.

„SAD i njihove specijalne službe će pokušati da nađu taj materijal. Ako se on bude nalazio na nekoliko mjesta, biće teško. Međutim, ako bude samo na jednom mjestu, biće lakše da se prekine kanal curenja informacija. Mislim da će Asanž uticati da taj materijal počne polako da izlazi u javnost. Tamo se mogu nalaziti materijali koji se tiču i Stejt departmenta i Pentagona, vojni i politički planovi, kao i materijali o pritiscima na demokratiju u SAD“, objašnjava stručnjak.

Mnogi se pitaju zašto je baš sada odlučeno da Asanž bude uhapšen. Ispostavlja se da je odgovor jednostavan — „bregzit“ je propao i premijerki Velike Britanije Terezi Mej je bilo potrebno nešto da se zaboravi na njen neuspjeh i da se odloži očekivana ostavka.

„Mi često zaboravljamo da je Tereza Mej bila na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova i da je rukovodila kontraobaveštajnom službom Mi5. Na taj način je bila upoznata sa svim prljavim poslovima tih službi. Ona se trenutno nalazi pod velikim pritiskom sa svih strana — konzervativci, laburisti — stolica joj se drma, mogu je sa sramotom smijeniti. Upravo ovaj slučaj sa Asanžom u potpunosti skreće pažnju sa odlaganja ’bregzita‘. Zašto? Zato što mnogi političari u Britaniji već misle da ’bregzita‘ uopšte neće ni biti“, objašnjava Knutov.

Mejova će ovim velikim skandalom kupiti najmanje nedjelju dana, prije nego što još jednom ode u Parlament da opravda svoj neuspjeh.

Paralelno sa „bregzitom“, u Južnoj Americi se odigrava proces čija posljedica je i bilo hapšenje Džulijana Asanža. Tamo je u toku čišćenje neugodnih režima za Vašington. Tokom „latinoameričkog proleća“ promijenjen je režim i u Ekvadoru. Pokazalo se da Lenjin Moreno nije opravdao ime koje nosi. Takoreći je prodao osnivača „Vikiliksa“ za novac.

„’Vikiliks‘ je objavio kompromitujući materijal o ekvadorskom predsjedniku (o njegovim ofšor računima). Prirodno, došlo je do lične netrpeljivosti predsjednika Lenjina prema Asanžu, što je iskorišćeno. Pritom, Amerikanci su obavijestili zvaničnike Ekvadora da će revidirati dugove te zemlje i razmotriti pružanje pomoći i davanje kredita toj državi. Asanž je u suštini razmenjen za novac“, tvrdi ekspert.

Neosporno je da je ovim još jednom sahranjeno međunarodno pravo, ali je ovo specifičan slučaj.

„Do sada se to dešavalo u odnosima između Rusije i Zapada, a sada je ovo unutar Zapada. I svi ćute. To je primjer eksplicitnog nametanja američkog zakona evropskim državama. Do sada je sve bilo uvijeno, a sada je prvi put otvoreno. Ovo podseća na nacističko paljenje knjiga“, mišljenja je Knutov.

Nije teško zamisliti kakva kazna čeka Asanža. Najvjerovatnije će dobiti doživotnu kaznu zatvora, a ako ga isporuče Americi moguće je da će dobiti i smrtnu kaznu. Međutim, ako bude sarađivao, otkrio sve svoje saradnike, dao sve šifre skrovišta gdje se čuva tih 400 gigabajta informacija, postoji šansa da će ga pomilovati ili da će mu smanjiti kaznu. To izgleda malo vjerovatno, ali ko zna…

Izvor:(SPUTNIK)

Ostavite komentar: