Tači: Vučić zna da ne smije sa vojskom krenuti na Kosovo

Predsjednik Kosova Hašim Tači (Hashim Tachi) izjavio je danas da je odluka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da podigne nivo borbene gotovosti Vojske Srbije populistička i za unutrašnju upotrebu, prenose mediji.

Tači je nakon sjednice Saveza za nacionalnu sigurnost Kosova rekao da je u jutrošnjoj akciji kosovske policije na sjeveru uhapšen i jedan Rus, za kojeg je naveo da je bio „maskiran statusom diplomate“ i da je imao za cilj ometati policiju.

– Predsjednik Srbije dobro zna da ne može krenuti prema Kosovu. To je nešto nemoguće i nezamislivo i on je sam uvjeren u to, ali za svaki slučaj institucije Kosova, uključujući i Sigurnosne snage Kosova su u stanju pripravnosti. Populističke izjave nisu prijetnje za rat, već za unutrašnju upotrebu da se dobije što veća simpatija u Srbiji – kazao je Tači.

Podsjećamo, danas je policija Kosova provela akciju na sjeveru zemlje, gdje je većinsko srpsko stanovništvo, a cilj akcije je, kako je navela kosovska policija, bilo hapšenje policajaca upetljanih u kriminalne aktivnosti.

Nakon provedene akcije, ROSU se povukla sa sjevera Kosova.

 

Izvor:(Avaz.ba) 

Ostavite komentar: