Šta se sprema? Albanski oficiri u izvidnici među Srbima

Ukoliko do nastavaka pregovora Beograda i Prištine ne dođe, situacija na terenu, a i signali zapadnih sila, govore da je sve bliže vojno rješenje kosovskog čvora umjesto dijaloga.

Nemušto objašnjenje koje je pristiglo iz Kfora da je gest albanskih oficira koji su prodefilovali ulicama Sjeverne Mitrovice, ruku pod ruku sa pripadnicima Kfora, bio samo „kolegijalne prirode“, unio je dodatni nemir među Srbe na KiM.

U situaciji kada se na Ibarskom mostu pojave grafiti u kojima se veliča „Velika Albanija“ i OVK, a Njemačka i Britanija svojim građanima faktički zabranjuju da idu na sjever Kosova, potez albanskih oficira teško da je slučajan.

Ako ovome dodamo da su albanske snage sa takozvanom vojskom Kosova u dva navrata već imale vojne vježbe, jednu na Sjeveru, drugu u Metohiji, plus nedavno održane združene vojne vježbe albanskih formacija u Makedoniji, to sve unosi strah da bi mogao ponovo da se osjeti miris baruta. Pogotovo što se nastavak pregovora Beograda i Prištine, koji po pravilu smiruje tenzije na terenu, ne nazire.

Da li su svi aktuelni događaji povezani nekom nevidljivom niti?

Ljuban Karan, penzionisani oficir KOS-a, nema dilemu da su sve ovo ne samo koordinisane akcije već i da one otkrivaju možda i neki veći plan Zapada kad je u pitanju sjever Kosova.

„Uvjeren sam da oni ovom blokadom pregovora imaju savim drugi plan i da idu na vojno rješenje situacije na Kosovu i Metohiji. Šetnja oficira NATO-a, među kojima su bili i pripadnici albanske vojske, meni liči na ono što se u vojnoj terminologiji zove komandantsko izviđanje. To je važna stvar ako se može uraditi prije neke vojne intervencije — da oni koji će komandovati u borbi, da izvide pravce i sve što ih čeka uživo na terenu“, mišljenja je Karan.

Naš sagovornik je uvjeren da je ovaj scenario u završnoj fazi i siguran je da nećemo dugo čekati da se realizuje.

„To ne mora biti sutra jer u tim vojnim relacijama mjesec ili dva ne znače ništa. Ako dođe do takve intervencije koja se sada nekako najavljuje ispod žita, ona će ipak doći iznenada. Sve ovo liči i na jedan vid vaganja većeg interesa — da li je bolje samo zaplašiti stanovništvo da bi se ono u nekoj presudnoj fazi pokrenulo, da ne kažem natjeralo u bježaniju, ili će morati i vojno da djeluju da ostvare taj cilj“, vjeruje Karan.

Naš sagovornik podseća da se tako nešto desilo u Hrvatskoj kada su Srbi pod običnom artiljerijskom vatrom dovedeni do egzodusa koji nikada neće biti ispravljen.

Po njegovim riječima, vrlo je bitna činjenica da je u svemu ovome ozbiljno prisutan i hrvatski faktor, pa naglašava da se čak i neke vojne akcije koje su nedavno održane u Makedoniji zovu slično kao one koje su protjerale srpski narod iz Hrvatske, na primjer „Bljesak zapadnog Balkana“, umjesto vojne operacije hrvatske vojske „Bljesak“.

I komandant američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi Tod Danijel Volters nedavno je pred Senatom SAD poručio da su američki vojnici potrebni na Kosovu, uz objašnjenje da su vojnici potrebni kako bi odgovorili na „spoljne maligne prijetnje“.

A ko to „prijeti“?

 

Izvor:(SPUTNIK)

 

Ostavite komentar: