Srbija sprema kontramjere Prištini

Beograd neće pokretati arbitražu protiv Prištine zbog enormnih taksa koje su uvedene na proizvode iz centralne Srbije, već je odlučeno da se primijene kontramjere i one se trenutno razmatraju – saznaju beogradske “Novosti”.

Od arbitraže se odustalo jer se, kako prenose naši dobro obaviješteni izvori, Unmik, koji je u ime takozvanog Kosova potpisnik CEFTA sporazuma, proglasio – nenadležnim. U toj situaciji, Beogradu je preostalo samo da tuži tzv. Republiku Kosovo, a pojavljivanje “Kosova” kao pravnog lica u međunarodnom pravu i to na inicijativu naše strane, nesumnjivo bi moglo da se protumači kao priznavanje njegove “državnosti”, zbog čega je opcija arbitraže i odbačena.

Kosovo je postalo punopravni član CEFTA u julu 2007, a Sporazum o članstvu je potpisao Unmik u ime prištinskih institucija. “Novosti” su zatražile odgovor od misije Unmika zbog čega su se proglasili nenadležnim u ovom slučaju, ali do zaključenja ovog izdanja nismo dobili objašnjenje.

Prema jednom tumačenju koje smo mogli da čujemo od pravnih stručnjaka, moguće je da se ova misija Ujedinjenih nacija pozvala na imunitet, jer prema Konvenciji o privilegijama i imunitetima UN iz 1946. godine, protiv ove međunarodne organizacije ne mogu da se pokreću postupci pred sudovima.

Sa druge strane, otkako je Kosovo postalo član CEFTA, ono je od Unmika preuzelo dio odgovornosti vezano za ovaj sporazum, a vlasti u Prištini su, čak, podnosile i zahtjev Evropskoj uniji da ih Unmik više ne predstavlja u CEFTA.

Zbog taksa od sto odsto uvedenih na srpske proizvode 21. novembra prošle godine, Srbija je do kraja aprila pretrpjela štetu od oko 150 miliona evra. Odnosno, prema podacima Vlade, na dnevnom nivou gubi se oko milion evra.

Jedna od kontramjera Beograda prema Prištini mogla bi da bude zaustavljanje njihovih kamiona sa robom koji idu ka Evropskoj uniji. U tom slučaju, međutim, postojao bi rizik da se i Srbija optuži za kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, zbog čega se svaki dalji potez dobro odmjerava. O našoj budućoj strategiji protiv suludih nameta koje je uvela vlada Ramuša Haradinaja moglo bi da bude riječi već u petak, kada u Beograd stižu politički predstanici našeg naroda sa Kosova i Metohije.

RAMPA AKO DOĐE DO OSTAVKI

Ako bi novoizabrani predsjednici većinski srpskih opština na sjeveru Kosmeta odlučili da ponovo podnesu ostavke na ove funkcije, jer Priština i dalje odbija da ukine takse, postoji velika vjerovatnoća da bi im centralne vlasti zabranile učešće na narednim lokalnim izborima, pod obrazloženjem da “izigravaju izborni proces”.

Vanredni izbori na sjeveru KiM bili su raspisani pošto su čelnici Sjeverne Mitrovice, Leposavića, Zvečana i Zubinog Potoka u novembru prošle godine podnijeli ostavke, jer su smatrali da se taksama krše ljudska i ekonomska prava Srba na KiM, a kada je Srpska lista saopštila da će učestvovati na vanrednim lokalnim izborima, ostavljena je kao otvorena mogućnost ponovnih ostavki, poslije završetka glasanja.

PRIŠTINA PRIJETI I TIRANI

Ako Albanija u naredna dva mjeseca ne ukine prepreke za nesmetani izvoz brašna, piva i krompira sa Kosova, Priština je najavila da će Tirani nametnuti 100 odsto uvećane takse na albanske proizvode – tvrdi predsjednik Privredne komore Tirane Nikolin Jaka.

Do ovakvog razvoja događaja došlo je na sastanku o trgovinskim olakšicama za Prištinu, na kome je, kako pišu prištinski mediji, umjesto dogovora, došlo maltene do ultimatuma pod prijetnjom trgovinskog rata, kakav je Priština nametnula Beogradu. Albanska vlada se, navodno, površno angažovala na uvođenju olakšica Prištini na izvoz određenih proizvoda u Albaniju, pa je tzv. Kosovo izgubilo strpljenje, a kao podatak se navodi i da je “Albanija na drugom mjestu, iza Srbije, u trgovinskim ograničenjima prema Prištini”.

 

Izvor:(Novosti.rs) 

Ostavite komentar: