Slovenačku granicu ove godine ilegalno pokušalo prijeći više od 14 hiljada ljudi

Slovenačka policija zabilježila je u prvih deset mjeseci ove godine 14.066 ilegalnih ulazaka u zemlju, što je 72 posto više nego lani u istom razdoblju, objavilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Najveći broj ilegalnih migranata koji su se u jednom trenutku našli u Sloveniji potiče iz Alžira (1752), drugi na listi migranata su oni iz Avganistana (1519), a slijede državljani Bangladeša, Sirije i Irana.

Više zahtjeva za azil

Sloveniji su u deset mjeseci vraćena 553 migranta iz drugih država koji su prije toga boravili u Sloveniji, među njima najviše iz Italije i Austrije, ali i 25 iz Hrvatske.

S druge strane, slovenački su organi u deset mjeseci u Hrvatsku vratili 9653 migranta, što je veliko povećanje u odnosu na 3906, koliko ih je slovenačka policija predala hrvatskim kolegama u istom razdoblju lani.

U istom se razdoblju ove godine povećao broj migranata koji u Sloveniji podnose zahtjev za azil: s 2875 lani na 3350 ove godine.

Lani je u prvih deset mjeseci Slovenija status međunarodne zaštite priznala za 102 migranta, ove godine u istom razdoblju taj broj je pao na 62.

U centrima za migrante s priznatim statusom zaštite u Sloveniji je trenutno 335 ljudi.

 

Izvor:(Vijesti.ba)

 Ostavite komentar: