Sjever Kosova bez struje, Srbi u strahu od akcija Prištine

Veliki dijelovi severa Kosova i Metohije ostali su danas poslije podne nekoliko sati bez struje, u trenutku kada iz Prištine svakodnevno stižu prijetnje da će naoružane formacije pod njenom komandom ući na sjever Kosova i Metohije.

To je unijelo dodatni nemir među stanovnike sjevernog Kosova, a prema ovim navodima, prekid u snabdijevanju električnom energijom izazvao je kvar na jednom od dalekovoda od 35 kilovolti, koji se nalazi u neposrednoj blizini baze Kfora „Noting hil“ u Popovačkom polju, tri kilometra od centra Leposavića.

Radnici JP „Elektrokosmet“, koji funkcioniše u sistemu Republike Srbije, uspjeli su da saniraju kvar, najpre u naselju Sočanica, u opštini Leposavić, a potom je struja vraćena u ostale delove četiri lokalne samouprave u kojima većinu čine Srbi.

Veliki dio severa KiM snabdijeva se strujom iz trafostanice „Valač“, koja bi mogla da se nađe na meti privremenih institucija u Prištini, baš kao i kombinat „Trepča“ i hidroelektrana „Gazivode“.

Zato je ovaj nestanak struje dodatno podigao tenzije, i to uoči 15. godišnjice martovskog pogroma nad Srbima, koji se obeležava u nedelju, prenosi „Sputnik“.

 

 

Ostavite komentar: