SAD, Kanada i EU uvele nove sankcije Rusiji

Sjedinjene Države, Kanada i Evropska unija proširile su sankcije Rusiji, koje su uvedene zbog situacije u Ukrajini, kao odgovor na incident u Kerčkom moreuzu.

“Danas su Sjedinjene Americke Države, Evropska unija i Kanada preduzele koordinisana dejstva kao odgovor na agresiju Rusije protiv Ukrajine, koja i dalje traje, uvodeći sankcije licima koja su organizovala ničim opravdani napad na tri ukrajinska vojna broda u oblasti Kerčkog moreuza 25. novembra 2018”, rekao je predstavnik Stejt departmenta Robert Paladino.

U saopštenju američkog Ministarstva finansija navodi se da se na proširenom američkom spisku sankcija našlo šest fizičkih lica i osam kompanija, koji su povezani s ukrajinskom krizom, prenio je Sputnjik.

Sankcije su uvedene zamjeniku šefa Pogranične službe Rusije Genadiju Medvedevu, načelniku Pogranične uprave Federalne službe bezbjednosti za Krim i Sevastopolj Sergeju Stankeviču i njegovom zamjeniku Andreju Šeninu, kao i načelniku službe Upravnog punkta FSB za Krim i Sevastopolj Ruslanu Romaškinu.

Na spisku kompanija kojima su uvedene sankcije su i Okeanpribor, Zelenodolski zavod, Jaroslavsko brodogradilište i pojedina krimska preduzeća.

Kanada je uvela nove sankcije protiv 114 Rusa i 15 ruskih kompanija zbog incidenta u Kerčkom moreuzu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje. Među osobama protiv kojih su uvedene nove sankcije je i direktor “Rosnjefta” Igor Sečina.

 

Izvor:(B92)

Ostavite komentar: