Ruski diplomata: Evropska unija praktično saučesnik u operaciji kosovske policije

Nada da će biti zaključen sveobuhvatni sporazum Beograda i Prištine poslije posljednjeg incidenta na Kosovu postala je još manja. Od Prištine je potrebno zahtijevati da ispunjava svoje obaveze, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov.

„Mislim da su strahovanja od eskalacije sukoba Beograda i Prištine opravdana. Da se to ne bi dogodilo treba zahtijevati od prištinskih vlasti da ispune svoje obaveze, a ne podsticati ih. Za sada, nažalost, mi to ne vidimo“, rekao je Čižov.

Prema njegovim riječima, misija Evropske unije na Kosovu praktično nije spriječila operaciju kosovskih specijalnih jedinica, koja je sprovedena protivno sporazumu.

„Uočavamo pasivan odnos Evropske unije prema onome što se događa na Kosovu. Misija Evropske unije za zaštitu vladavine zakona, koja se tamo nalazi, ne samo što nije spriječila operaciju specijalne jedinice kosovske policije, nego je praktično sudjelovala u njoj. Ta dejstva su preduzeta protivno sporazumima postignutim uz posredovanje Evropske unije. Jedna od njihovih odredbi jeste zabrana boravka policajaca naoružanih dugim cijevima na teritorijama naseljenim Srbima na sjeveru Kosova“, naveo je Čižov.

„Kao što razumijete, našeg sunarodnika Krasnoščekova po glavi nisu udarili drškom pištolja, nego upravo drškom automata. Tako da postoji čak i materijalni dokaz tog najgrubljeg narušavanja (sporazuma)“, rekao je ruski ambasador u EU.

Akcija specijalnih policijskih odreda samoproglašenog Kosova na sjeveru pokrajine počela je 28. maja ujutru, pod izgovorom da je riječ o akciji protiv organizovanog kriminala.

Kosovska policija je upala na sjever Kosova i Metohije u oklopnim vozilima. Lokalni Srbi su postavili barikade na trasama u Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku i sukobili se s policijom, nakon čega je došlo do pucnjave.

Kosovska policija je saopštila da je tokom operacije uhapšeno 19 njenih saradnika, a vlasti Srbije su navele da je uhapšeno devetoro građana. Šestoro je oslobođeno 30. maja, a troje je na liječenju u bolnici u Kosovskoj Mitrovici.

Nekoliko ljudi je povrijeđeno, među njima i troje policajaca, novinar i dva saradnika Ujedinjenih nacija, od kojih je jedan Rus Mihail Krasnoščekov.

Dijagnostikovani su mu prelomi lobanje i gornje vilice. Rus je kasnije prevezen u Beograd na liječenje. Kosovske vlasti su saopštile da će zahtijevati da mu bude oduzet imunitet saradnika UN.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izdao je naređenje o podizanju Oružanih snaga i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije u stanje pune borbene gotovosti.

 

Izvor:(Sputnik)Ostavite komentar: