Radovan Karadžić: Srbi da budu blagi i tolerantni prema Crnogorcima

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić poručio je večeras Srbima u Crnoj Gori da budu blagi prema Crnogorcima jer oni trenutno imaju krizu identiteta, kao i da ih treba razumjeti i prema njima biti tolerantan.

– U Crnoj Gori nema sukoba među narodom jer su u Crnoj Gori većinski narod Srbi, a svi sukobi koji su trenutno u Crnoj Gori su dinastičke prirode i to je sukob dinastija – ocijenio je Karadžić, koji se putem telefona iz Haga uključio u tribinu u “Srpskoj kući” u Podgorici, na kojoj je prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik govorio o stvaranju Republike Srpske.

On je istakao da je identitet naroda u Crnoj Gori srpski već 1.000 do 1.500 godina.

– Sada je došlo do krize identiteta i treba razumjeti te ljude, sa njima se treba ponašati blago, treba ih razumjeti. Nema nikakvog sukoba u narodu i sve će to doći na svoje mjesto – rekao je Karadžić i naveo da piše esej o identitetu i krizi identiteta, misleći na ličnost i krizu unutrašnjeg identiteta.

Prema njegovim riječima, Srbija je puna Srba iz Crne Gore.

– Srbi iz Crne Gore su napunili Srbiju i tu ne može biti sukoba između naroda jer smo mi jedno. Manite se dinastičkih podjela – naglasio je Karadžić.

On je poručio Srbima u Crnoj Gori da budu strpljivi, tolerantni i da imaju razumijevanja prema ljudima koji imaju krizu identiteta, dodajući da se identitet u jednom narodu stvara stotinama, a nekad i hiljadama godina.

Karadžić, koji se uključio u tribinu kada je Krajišnik rekao da je on /Karadžić/ najzaslužniji za stvaranje Republike Srpske, ponovio je svoje ranije tvrdnje da se država i djeca rađaju u krvi.

– Ako želiš da imaš nešto svoje i da bude tvoje, a to je država i dijete, da ne bude tuđe, ono se rađa u krvi – dodao je Karadžić.

Nakon što je Karadžić završio, prekidan aplauzima prisutnih na tribini u “Srpskoj kući”, Krajišnik mu je poručio da “prestane tamo da se izležava i dođe ovamo”.

“Imamo mnogo važnijih poslova”, dodao je Krajišnik.

Akademsku tribinu organizovali su Srpski nacionalni savjet i Srpski informativno-kulturni centar “Sveti Sava”.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu izrekao je 20. marta prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću drugostepenu presudu kojom ga je osudio na kaznu doživotnog zatvora.

 

Izvor:(SRNA / RTRS)

 

Ostavite komentar: