Prvi kineski grad koji je zabranio konzumaciju psećeg i mačjeg mesa

Šendžen, tehnološki centar u južnoj kineskoj pokrajini Guangdung, postao je prvi kineski grad koji je zabranio prodaju i konzumaciju mesa pasa i mačaka.

Poslije izbijanja pandemije novog soja koronavirusa za koju se sumnja da je potekla od divljih životinja čije se meso prodaje na mnogim pijacama širom Kine, vlasti najmnogoljudnije zemlje na svijetu zabranile su trgovinu i konzumaciju mesa divljih životinja.

Šendžen je otišao i korak dalje, proširujući zabranu i na meso pasa i mačaka. Novi zakon stupa na snagu od 1. maja.

Trideset miliona pasa se zbog mesa godišnje ubije širom Azije, kažu grupe za zaštitu životinja.

Međutim, kako Bi-Bi-Si navodi, praksa konzumacije psećeg mesa u Kini nije toliko uobičajena, a većina Kineza nikada nije okusila meso pasa ili mačaka.

„Psi i mačke su kao ljubimci uspostavili mnogo bliskiji odnos sa ljudima nego druge životinje i zabrana konzumiranja njihovog mesa je uobičajena praksa u svim razvijenim zemljama i u Hongkongu i na Tajvanu”, saopštile su vlasti Šendžena, prenosi Rojters.

Prekretnica u borbi protiv brutalne trgovine

Grupa za zaštitu životinja “Humane Society International” (HSI) pohvalila je potez, navodeći da je zabrana u saglasnosti sa duhom čovječanstva i ljudske civilizacije.

„Ovo bi zaista mogla da bude prekretnica u naporima da se prekine brutalna trgovina kojom se ubija oko deset miliona pasa i četiri miliona mačaka u Kini svake godine“, rekao je Piter Li, stručnjak i član HSI.

U februaru, kineske vlasti su zabranile trgovinu i konzumaciju mesa divljih životinja, što je bila direktna posljedica sumnji da je izvor zaraze koronavirusom, koja je kasnije prerasla u globalnu pandemiju, najvjerovatnije bila pijaca sa mesom divljih životinja u Vuhanu.

 

Izvor:(RTS)

 Ostavite komentar: