Preminuo Žak Širak

U Francuskoj je u 86. godini preminuo nekadašnji francuski predsjednik Žak Širak.

Širak je bio predsjednik Francuske dva puta, od 1995. godine do 2002. i zatim do 2007. godine.

Širak je dva puta bio premijer Francuske, a od 1977. do 1995. bio je gradonačelnik Pariza.

Petnaestog decembra 2011. osuđen je na uslovnu kaznu od dvije godine zbog zloupotrebe državnih fondova i sukoba interesa u vrijeme dok je bio gradonačelnik Pariza.

Tokom njegove vladavine, Francuska se usprotivila novom ratu u Iraku koji je 2003. godine poveo tadašnji američki predsjednik Džordž Buš mlađi, a priznala je i odgovornost za deportaciju Jevreja u Drugom svjetskom ratu.

 

“Njegovo nasljeđe za Fancusku i za EU će ostati sa nama zauvijek”,

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je pogođen smrću bivšeg francuskog predsjednika Žaka Širaka, koji je bio “veliki državnik”, i “veliki prijatelj”, rekla je portparolka šefa Evropske komisije.

Junker je rekao da će Širak ostaviti “neizbrisiv trag u EU” i dodao da je njegovom smrću izgubio dragog prijatelja.

“Njegovo nasljeđe za Fancusku i za EU će ostati sa nama zauvijek”, napisao je Junker u saopštenju.

Junkerova portparolka rekla je da predsjednik Evropske komisije “ne može da iskaže svoju tugu”.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, ruski predsjednik Vladimir Putin, libanski premijer Saad Hariri i drugi zvaničnici odaju počast bivšem francuskom predsjedniku Žaku Širaku

Njemačka kancelarka rekla je da je Širak bio “izuzetan partner i prijatelj”, prema tviter poruci portparola vlade.

“Vrlo sam rastužena na vijesti o smrti Žaka Širaka. On je za nas, Nijemce, bio izuzetan partner i prijatelj”, napisala je ona.

Njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas napisao je u tviter poruci da odlaskom Širaka Evropa gubi “velikog državnika i Evropljanina”.

Mas je posebno pohvalio “Ne” koje je bivši francuski prdsednik rekao iračkom ratu, i njegovu spremnosti da preuzme odgovornost za “režim Višija i francuskih kolaboracionista u nacističkim žločinima” .

Predsjednik Rusije Vladimir Putin pozdravio je mudrog i vizionarskog lidera.

“Žak Širak je stekao zasluženo poštovanje svojih sunarodnika i visok medjunarodni autoritet kao mudar i vizionarski lider kji je uvijek branio interese svoje zemlje”, rekao je Putin, koji je nedavno označio Širaka kao stranog vodju koji ga je najviše impresionirao.

Britanski premijer Boris Džonson pozdravio je snažnog vodju koji je oblikovao budućnost Francuske.

Bivši belgijski premijer Gi Ferhofštat rekao je da se sjeća Širaka kao čovjeka sa izuzetnim poznavanjem rada Evropske unije koje je na neki način kombinovao sa izuzetnim smislom za humor.

Ferhofštatovo vrijeme kao premijera se dugo preklapalo sa vremenom dok je Širak bio na funkciji i često su se sastajali na evropskim samitima.

“Kada smo razgovarali o teškim pitanjima humor je uvijek donio osjećanje olakšanja. Ali posebno je njegova privrženost evropskom projektu pretvorila u velikog državnika koji će nam nedostajati”, napisao je Ferhofštat.

Libanski premijer Saad Hariri je rekao da je Širak bio jedan od najvećih ljudi Francuske koga je on poznavao.

“Libanci i Arapi osjećaju danas bol poslije gubitka čovjeka koji je duboko obilježio njihovu svijest tokom brojnih godina”, napiso je Hariri u saopštenju. Širak je bio blizak prijatelj Haririjeve porodice.

Bivši francuski predsjednik Nikola Sarkozi (2007-2012) napisao je da danas nestaje jedan dio njegovog života.

“Čirak je bio otjelotvorenje Francuske vjerne svojim univerzalnim vrijednostima i svojoj istorijskoj ulozi. Nikad nije davao ustupke o našoj nezavisnosti, dok je istovremeno je imao duboko evropsko angažovanje”, napisao je u saopštenju Sarkozi.

 

Izvor:(B92)Ostavite komentar: