Počeli radovi na postavljanju cijevi gasovoda „Sjevernog toka 2“ u ruskim vodama

Brod za postavljanje cijevi „Soliter“ počeo je sa radovima na polaganju gasovoda „Sjeverni tok 2“ u ruskim vodama, navodi se u saopštenju operatora projekta „Nord strim 2 AG“.

„Danas će brod ’Soliter‘ početi sa radovima na polaganju gasovoda ’Sjeverni tok 2‘ u ruskim vodama. Sto kilometara prvog kraka gasovoda u ruskim teritorijalnim vodama biće položeno u roku od mjesec dana“, navodi se u saopštenju.

Takođe se navodi da dužina morskog dijela gasovoda u Rusiji iznosi oko 114 kilometara.

Izgradnja gasovoda na ruskim i njemačkim kopnenim dionicama nastavlja se u skladu sa planom. Osim toga, brod „Pajoniring spirit“ nastavlja da postavlja cijevi u vodama Švedske. Trenutno je položeno više od 1.100 kilometara gasovoda, zaključuje se u saopštenju kompanije.

Projekat „Sjeverni tok 2“ podrazumijeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Njemačke. Planirano je da se novi gasovod završi 2019. godine. Novi cjevovod trebalo bi da bude izgrađen pored „Sjevernog toka“. On će proći kroz teritorijalne ili isključivo ekonomske zone država duž obale Baltičkog mora: Rusije, Finske, Švedske, Danske i Njemačke. Ostalo je da se građevinska dozvola dobije još samo od Kopenhagena.

 

Izvor:(SPUTNIK)

Ostavite komentar: