Pobjeda Socijalista u Španiji, u parlament ulazi i krajnja desnica

Na parlamentarnim izborima u Španiji, vladajući socijalisti obezbijedili su pobjedu osvojivši 29 odsto glasova. To im ipak neće biti dovoljno da samostalno formiraju vladu.

Najveći dobitnici su desničarska partija Voks što je prvi put od kraja vojne vladavine sedamdesetih godina da takva stranka ulazi u španski parlament. Na drugom mjestu je Narodna stranka čiji lider je obećao da će njegova partija biti glavna opoziciona snaga Socijalistima u parlamentu.

Pobjeda, ali bez potpunog slavlja. Iako su dobili 122 mjesta u parlamentu od 350, koliko ih ima u skupštini, Socijalisti ipak ne mogu biti potpuno zadovoljni jer će morati da se formira koaliciona vlada.

Pred svojim pristalicama lider te stranke Pedro Sančez kazao je da su njegovi jedini uslovi za formiranje koalicije poštovanje Ustava i uspostavljanje socijalne pravde.

“Neću postavljati bezbjednosni kordon u razgovorima”, poručio je Sančez.

“Socijalistička partija je dobila opšte izbore što znači da je budućnost pobijedila, a prošlost poražena. To je jasna poruka. Time smo jasno pokazali šta želimo. Dobili smo izbore i upravljaćemo Španijom. Gledaju nas i izvan granica Španije, u Evropi slušaju šta pričamo. Mi ćemo formirati proevropsku vladu kako bismo učvrstili, a ne oslabili i iznurili Evropu”, rekao je Sančez.

Veliki pad u odnosu na protekle izbore doživjela je nekada vladajuća Narodna stranka, sada drugoplasirana, osvojivši samo 16,7 odsto podrške Španaca, 66 mjesta u parlamentu prema 137 na prošlim izborima.

Ipak, lider stranke Pablo Kasado kaže da će odgovorno predvoditi opoziciju i poboljšati učinak u oblastima gdje je ranije bio loš.

“Želim da izrazim najprije zahvalnost španskim biračima jer njih četiri miliona i dalje najviše vjeruje Narodnoj stranci, koja će biti glavna opoziciona snaga desnog centra. Čestitam Socijalistima na pobjedi. Nadam se da će oni postići sporazum o fomiranju koalicione vlade bez potrebe da traže podršku partija koje su za nezavisnost Katalonije. Ipak, treba priznati, rezultat na ovim izborima je veoma loš, a Narodna stranka voli uvijek da pobjeđuje”, rekao je Kasado.

Lider krajnje desničarske stranke Voks, koja je protiv multikulturalizma, feminizma i prekomjerne migracije, Santijago Abaskal, euforično je proslavio rezultat uz konfete u bojama te partije – zelenu i bijelu. Dobili su 10 odsto podrške Španaca.

“Dvadset četiri naša poslanika služiće Španiji i njenoj slobodi. Dvedestet četvoro acionalista predstavljaće ponosne Špance u skupštini i neće ćutati kada zakonodavac krši Ustav, kada se smije španskoj zastavi ili pokušava da uništi nacionalno jedinstvo”, rekao je Abaskal.

Jedna od postizbornih kombinacija jeste i udruživanje Socijalista i ljevičarske partije Unidas Podemos koji su dobili 42 mjesta u skupštini. Ipak, u tom slučaju nedostojaće 11 mjesta za fomiranje većine u parlamentu, a to je 176 mjesta. Odziv birača je bio 75 odsto, najveći u posljednje vrijeme a za 10 veći nego na izborima 2016. godine.

Izvor:(RTS)

Ostavite komentar: