Palmer: Ovo je moj cilj na Balkanu

Cilj mi je da što prije vratim Beograd i Prištinu za pregovarački sto i da osiguram dogovor, poručuje Metju Palmer u intervjuu Tanjugu, prvom od imenovanja za specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan.

Novoimenovani američki izaslanik ističe da je prihvatio tu funkciju zato što misli da može da se postigne sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji bi, kako on kaže, transformisao cijeli Balkan, otvorio evropski put Srbije i Kosova, i bio “pozitivna stvar za region, Evropu i SAD”.

“Rješenje kosovskog pitanja je na mojoj agendi veoma visoko. Imamo mogućnost i želimo da je iskoristimo”, kaže Palmer i precizira da je njegov cilj da što prije vrati strane za pregovarački sto i osigura dogovor.

Povratak Beograd i Prištine za pregovarački sto, ističe Palmer, kratkoročni cilj SAD.

“Imamo izbore na Kosovu 6.oktobra, a u Srbiji će biti održani na proljeće. Imaćemo mogućost za nastavak pregovora između dva izbora koju treba da iskoristimo. Nadamo se da će obje strane iskoristiti tu priliku koja se ukazuje”, naglasio je on, prenose Nezavisne novine.

Palmer je kazao da u ovom procesu postoji niz izazova, a da je jedan da se što prije nastave pregovori, a drugi da se pronađe dovoljno zajedničkog osnova za pregovore.

Izrazio je nadu da će iduća kosovska vlada prihvatiti da suspenzuje takse kako bi omogućila obnovu dijaloga, i da će Beograd zaustaviti svoje napore na “međunarodnoj delegitimizaciji Kosova” i lobiranje kod drugih zemalja da povlače priznanje.

Sve to, prema njegovim riječima, “truje atmosferu” i čini teškim povratak pregovorima u konstruktivnom duhu.

Upitan ako nema crvenih linija u dijalogu, kao što se zvanično ponavlja, u čemu je problem, na primjer, što Srbija lobira protiv nezavisnosti Kosova, Palmer kaže da je lobiranje izazvalo takse, a one su postale prepreka napretku u dijalogu, a na drugoj strani Beograd ih smatra razlogom da se ne vrati za pregovarački sto.

“Tako nešto nije od pomoći. Lobiranje kod, pre svega malih zemalja, da povuku priznanje, je možda taktički uspjeh za Srbiju, ali košta Beograd da očuva svoj interes i postići dogovor o normalizaciji. Nadamo se da će obje starne razumjeti svoje interes i postići dogovor”, kazao je on.

SAD bi željele, ne krije Palmer, da vide međusobno priznanje kao centralnu tačku dogovora.

Istakao je da je cilj SAD da podrži dijalog i sporazum iz kojeg bi, kako kaze, svi izašli tako, da su zaštitili svoje osnove interese.

Naglasio je da niko ne treba da ima osjećaj da je izgubio, i da nema razloga da kompromis bude pobjeda za Srbiju, Kosovo i međunarodnu zajednicu.

“To će zahtijevati kompromis, neku vrstu empatije, razumijevanje kako druga strana gleda na stvari i spremnost na saradnju u pronalaženju dogovora koji bi bio lokalno prihvatljiv, a ujedno bi mogao da se građanima predstavi kao pravo rješenje”, objasnio je Palmer.

Rekao je da SAD i Srbija žele istu stvar – napredak ka evropskoj budućnosti Srbije.

“Želimo evropsku perspektivu za Srbiju, a postići je zahtijeva rješenje kosovskog pitanja. Srbija ima podršku SAD u tom procesu kao što je ima Kosovo. Mi želimo da pomognemo stranama da se sastanu, identifikuju tačke zajedničkog interesa, ali i razlike i da dođu do sporazuma koji bi bio najbolji za njihovu budućnost”, objasnio je.

Na pitanje šta SAD podrazumijeva pod kompromisom, u situaciji u kojoj je jasno da Beograd neće pristati da prizna Kosovo, a da ne dobije ništa, Palmer je rekao da nije na SAD da govori šta je kompromis i da je važno da strane preuzmu same odgovornost za taj proces.

“Mi smo spremni da sarađujemo sa vlastima u Beogradu i Prištini podržavajući napredak. Veoma je važno da sporazum bude nešto lokalno, a ne nešto što je napisano u Vašingtonu i potom nametnuto stranama. Tako nešto ne bi bila stabilna budućnost”, smatra Palmer.

Na pitanje šta ukoliko ne dođe do dogovora, Palmer odgovara da bi u tom slučaju svi bili na gubitku.

“Nadamo se da je moguće postići sporazum, a u tom procesu mogu da računaju na prijateljstvo, podršku i aktivno angažovanje SAD”, rekao je Palmer.

U dijalogu, smatra, ima mnogo tema o kojima treba razgovarati, jer svako održivo rješenje sadrži multidimenzionalni, politički, ekonomski i bezbjednosni aspekt, kao i kulturni po pitanju položaja imovine Srpske pravoslavne crkve.

“Sve su to otvorene teme o kojima treba razgovarati. Ima mnogo elemenata za razgovor”, poručuje Palmer.

Na pitanje da li su održiva tumačenja dijela javnosti da se požurivanje zapada da do rješenja kosovskog pitanja dođe do juna povezuje sa izborima u SAD i želju Donalda Trampa da rješenje bude u njegovom mandatu, Palmer je rekao da želja da se postigne rješenje nije vođeno američkim političkim kalendarom, već činjenicom da će spor što duže traje ostati neriješen i biće teže da se napreduje ka dogovoru.

“Nadam se da će i strane razumjeti potrebu hitnosti i da će što pre moći nakon izbora na Kosovu i formiranja vlade moći što pre da se vrate dijalogu”, zakljucio je Palmer.

Publiée par BL Portal sur Lundi 2 septembre 2019Ostavite komentar: