Otrglo se kontroli: Brisel zove Rusiju upomoć zbog Kosova

Izjava predsedavajućeg Spoljnopolitičkog odbora i izvjestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvida Makalistera da bi u pregovore o Kosovu i Metohiji trebalo uključiti i Rusiju pokazuje da je evropski koncept rješavanja kosovskog pitanja doživio sunovrat, kaže za Sputnik politički analitičar Dragomir Anđelković.

Evropska unija više nema snagu da može da nametne bilo kakvo rješenje, a sa druge strane, vodeće evropske sile se plaše da u nekom trenutku kosovska kriza ne kulminira.

„Za njih je opasnost otvoreno žarište na rubovima Evrope i mogućnost da se druge velike sile umiješaju na način koji bi u nekom momentu podstakao probleme. To je rezultat nemoći da se uradi nešto samostalno, a sa druge strane, svesti da su se Albanci potpuno otrgli kontroli“, tvrdi Anđelković.

Prema njegovim riječima, jasno je da ovo sad što se dešava nije više samo igra gdje Albanci sa nekim na Zapadu rade složno. Evidentno je da je dio Albanaca potpuno van kontrole, imaju oni i dalje lobiste na Zapadu, ali to nije nešto što Berlin i Brisel mogu da iskontrolišu.

„Po svemu sudeći, čak ni Vašington do kraja ne može da iskontroliše stvar, jer uz izvršnu vlast koja je sve manje sklona Albancima, oni imaju snažna uporišta u Senatu i Kongresu“, kaže sagovornik Sputnika.

U takvim okolnostima Zapad shvata da je stvar potrebno podići na nivo gdje može da se uključi i Rusija i gdje bi kroz neku međunarodnu konferenciju moglo da se rješava pitanje Kosova. Zapadu je nezgodno i dalje da sam rješava taj problem na način koji bi podrazumijevao konflikt sa Albancima, jer bi to bilo priznanje da je sve što su do sada radili bilo pogrešno.

„Zato im treba model gdje bi se stvari postavile tako da učestvuje i Rusija, a oni se više ne bi bitno protivili fer rješenju i nekoj vrsti kompromisa, ne bi više bili advokati Albanaca kao što su ranije bili, a ispalo bi da nisu oni ti koji sada guraju neko rješenje nepovoljno za Albance“, smatra sagovornik “Sputnika“.

Ovo je „lukava igra poraženih struktura na Zapadu“, ali opet je za Srbe to dobro rješenje, jer imati međunarodni koncept gdje je Rusija uz nas, a Zapad više nije uz Albance kao što je nekada bio, nama omogućava da dođemo do nekog kompromisnog rješenja, zaključio je Anđelković.

 

Ostavite komentar: