Novi šamar Vašingtonu: Poslije ruskih i kineski vojnici u Venecueli

U Venecuelu, poslije 100 ruskih vojnika, doletjelo i njih 120 iz Pekinga, što ljuti Vašington. Građani probili barikade koje je vlast stavila na mostu “Simon Bolivar” ka Kolumbiji.

Na tlu Venecuele postalo je gusto: samo dan poslije ruskih vojnika, stigli su i kineski. Prvi kontingent broji, doduše, samo 120 duša, ali svjetski mediji ističu da je ovo veoma neobičan spoljnopolitički potez vlasti u Pekingu.

Kinezi su se iskrcali na karipsko ostrvo Margarita, tik uz venecuelansko kopno, i donijeli humanitarnu pomoć, ali i vojne odbrambene potrepštine, namijenjene trupama snaga bezbjednosti predsjednika Nikolasa Madura.

Prema stokholmskom Međunarodnom institutu za istraživanje mira, Karakas je od 2010. do 2014. godine uvezao iz Kine oružje u vrijednosti od 349 miliona dolara. U okviru ovog aranžmana bila je i radarska tehnika, a našli su se tu i avioni za obuku pilota, blindirana vozila i pripadajući rezervni dijelovi. Godine 2017. su, potom, stigli i tenkovi, municija, uniforme, kao i dijelovi za rusku opremu i naoružanje.

Prije otprilike nedjelju dana Rusija je poslala stotinak vojnika, sa zadatkom da pripreme teren za vojnu obuku pilota helikoptera i istaliranje samih letjelica. Budući da se Moskva i Peking u principu konsultuju o spoljnopolitičkim pitanjima, analitičari polaze od toga da je bilo razgovora i saglasnosti i oko ovog slanja vojnika iz obje zemlje.

Očekivano, Trampova administracija oštro je reagovala na iskrcavanje stranih vojnika, pozivajući venecuelanske institucije da zaštite svoj državni suverenitet. Američki državni sekretar Majk Pompeo, uz ovaj apel, na “Tviteru” je napisao: “Rusija i Kina da drže ruke dalje od Venecuele!”

Vašington doživljava ovu rusko-kinesku akciju kao svojevrsnu demonstraciju sile prema SAD, koje nastoje da svrgnu Madura sa vlasti. Bijela kuća je namjeravala da, preko Kolumbije, doturi venecuelanskom narodu humanitarnu pomoć uz asistenciju opozicionog lidera Huana Gvaida, ali su, do sada, Madurove snage činile sve da to osujete, ocjenjujući da je u pitanju naoružanje namijenjeno Madurovom “rušenju”.

Upravo u nastojanju da prevaziđu tu prepreku, na hiljade Venecuelanaca probilo je barikade koje je vlast postavila na mostu “Simon Bolivar”, koji spaja Venecuelu sa Kolumbijom. Kako je saopštio Biro za migracije u Bogoti, neki od njih su se popeli na kontejnere koje je venecuelanska vojska postavila da bi spriječila prelazak preko mosta.

U februaru je Maduro naredio postavljanje barikada na više tačaka duž granice, da bi osujetio prolazak humanitarnih konvoja, za koje je tvrdio da su “trojanski konji” sa oružjem i municijom za opoziciju. Od tada je mnogo Venecuelanaca pokušalo je da pređe granicu preko rijeke Tahira, da bi u Kolumbiji dobilo hranu i medicinsku pomoć.

IMUNITET

Paralelno sa sve dramatičnijim događajima na granici zemlje, venecuelanska Ustavotvorna skupština (koju je umjesto redovne izabrane na izborima uspostavio socijalistički predsjednik Nikolas Maduro) ukinula je imunitet samoproglašenom predsjedniku Huanu Gvaidu, koga podržava Zapad, odobrila njegovo krivično gonjenje zbog uzurpacije funkcija i zabranila mu izlazak iz zemlje. Venecuelanska opozicija tvrdi da i Vrhovni sud i Ustavotvorna skupština služe Madurovoj vlasti.

 

Izvor:(Novosti.rs)

 

Ostavite komentar: