Ne potcjenjujte nas: Kina Americi u lice prenijela dosad najoštrije upozorenje

Peking je upozorio Sjedinjene Američke Države da ne potcjenjuju njegovu odlučnost da zaštite svoj suverenitet. To upozorenje stiglo je nakon što je aktuelni šef Pentagona praktično optužio Kinu da urušava regionalnu stabilnost i pozvao saveznike u regionu da povećaju svoje vojne budžete.

Usred nezabilježenih tenzija između SAD i Kine, v. d. sekretara odbrane SAD Patrik Šanahan održao je u petak u Singapuru kratak sastanak sa kineskim kolegom Veijem Fengeom, kako bi raspravili čitav niz pitanja. Kina je iskoristila priliku da se obruši na brojne prolaze američkih brodova kroz Tajvanski moreuz, pozvavši Ameriku da poštuje princip „jedne Kine“, koji Tajvan vidi kao dio matične države.

„Kineska strana se odlučno protivi nedavnom nizu negativnih akcija SAD prema tajvanskom pitanju“, rekao je portparol Ministarstva odbrane Kine Vu Šijan.

Prema njegovim riječima, Amerika ne bi trebalo da potcjenjuje odlučnost Kine da odbrani svoj nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet.

Šanahan se oštro suprotstavio ocjeni Pekinga da vojni napori SAD na drugoj strani svijeta u odnosu na teritoriju Amerike predstavljaju ispitivanje strpljenja Kine. Ipak, dvojica vojnih lidera saglasila su se da je neophodno raditi na smanjivanju tenzija u Pacifiku.

Šanahan je imao diplomatski pristup i nije naveo konkretne primjere onoga što je nazvao sve većim uticajem Kine u regionu.

„Možda najveća dugoročna prijetnja vitalnim interesima država širom tog regiona dolazi od strana koje žele da uruše, umjesto da podrže međunarodni poredak zasnovan na pravilima“, rekao je on.

Šanahan je eksplicitno upozorio azijske saveznike da njihov suverenitet zavisi od toga koliko će povećati svoju vojnu potrošnju. On je od njih zatražio da kupuju više američke (a čije drugo?) vojne tehnologije, a sve kako bi se umanjila navodna kineska prijetnja.

usljed sve većih tenzija na Pacifiku, koje je dodatno pojačao američko-kineski trgovinski rat, kineski predsjednik Si Đinping nedavno je naredio svojoj armiji da se spreme za potencijalni rat. Na samitu u Singapuru, cio svijet trenutno čeka Veijev govor u nedjelju, kada se očekuje da će se dodatno obrušiti na nasilničko ponašanje SAD u indopacifičkom regionu, prenosi Sputnik.Ostavite komentar: