Na ulicama ponovo Gvaidove i Madurove pristalice

Hiljade pristalica opozicionog lidera izašlo je na ulice Karakasa, samo dan poslije nasilnih incidenata u prestonici Venecuele. Sukob demonstranta i snaga bezbjednosti kod vojne baze.

Obraćajući se svojim pristalicama u istočnom djelu Karakasa, samoproglašeni predsjednik i lider opozicije Huan Gvaido rekao je da je riječ o nepovratnom procesu i apelovao da protesti traju dok se ne “dostigne sloboda”.

“Ako je režim mislio da smo dostigli maksimalan pritisak, na mogu ni da zamisle koliko možemo da podnesemo”, poručio je Gvaido okupljenima.

“Na pravom smo putu, nema povratka nazad. Moramo da ostanemo na ulicama”, rekao je Gvaido.

Kako javlja reporter Si-En-Ena sa lica mjesta, demonstranti su se sukobili sa pripadnicima Nacionalne garde kod vojne baze u Karakasu.

Snage bezbjednosti ispalile su suzavac na okupljene koji su blokirali obližnji auto-put.

Istovremeno, u Karkasu su takođe organizovane provladine demonstracije, za koje Nikolas Maduro kaže da se održavaju povodom proslave Međunarodnog dana rada.

U jučerašnjim sukobima policije sa demonstrantima na ulicama Karakasa povrijeđeno je više od 70 ljudi.

Predsjednik Maduro ranije je u televizijskom obraćanju opisao Gvaidove pristalice kao “malu grupu” čiji plan je propao, dok je lider opozcije ponovio pozive građanima Venecuele da izađu na ulice da bi dovršili ono što je on nazvao “posljednjom fazom” njegovih napora da svrgne Madura.

Situacija u Venecueli je uzavrela nakon što je u utorak Gvaido pozvao ispred vojne baze u Karakasu na proteste i podršku snaga bezbjednosti, uputivši direktan izazov Maduru.

 

Izvor:(RTS)

 

Ostavite komentar: